Moody's verlaagt Griekse kredietwaardigheid

In navolging van hun collega's Standard & Poor’s (S&P) heeft kredietbeoordelaar Moody's maandagavond de zogeheten rating voor de Griekse staatsobligaties verlaagd naar 'junk'.

Vier stappen
Volgens het Amerikaanse Moody's zullen de Grieken op de middellange termijn niet meer in staat zijn om hun schulden terug te betalen. Vanwege dit heeft het bedrijf de rating verlaagd met vier stappen. Van A3 (triple A) naar Ba1 (junk). Een verlaging van vier stappen in één keer komt niet vaak voor.

Risico's
Ondanks dat Moody's de kredietwaardigheid flink heeft verlaagd, zegt het bedrijf dat de korte termijn risico's door het noodfonds van het IMF en de EU te verwaarlozen zijn. Dit is goed nieuws voor de Europese banken, aangezien zij voor 300 miljard euro aan vorderingen uit hebben staan in het Zuid-Europese land.

"De Ba1 rating sluit echter beter aan bij de macro-economische risico's en de uitvoering van de noodzakelijke structurele hervormingen die de Griekse overheid zal moeten doorvoeren om op de middellange termijn de staatsschuld te kunnen stabiliseren en beheersbaar te kunnen maken", aldus senior analist van Modieus Sarah Carlos.

Ontkenning
In een reactie op de verlaging laat de Griekse regering weten het niet eens te zijn met de afwaardering van Moody's. "De afwaardering van de Griekse economie door Moody's weerspiegelt op geen enkele wijze de manier waarop vooruitgang is geboekt met het op orde brengen van het financiële huishouden en de verbeteringen om de economie concurrerender te maken", aldus de Griekse minister van Financiën.

Door de verlaging van de rating zal Griekenland waarschijnlijk een hogere rente moeten gaan betalen voor haar staatsleningen.

Toekomst
Moody's geeft aan dat de verlaging voornamelijk komt door de grote onzekerheid over enige economische groei in Griekenland de komende tijd. Door de geplande bezuinigingen is de kans groot dat enig economisch herstel teniet wordt gedaan. Voordat Moody's de rating weer op wil schroeven, wil zij eerst economisch herstel zien in het geplaagde land.