Griekse obligaties zijn 'junk'
De internationale kredietbeoordelaar Standard & Poor’s (S&P) heeft dinsdagmiddag de rating voor de staatsobligaties van Griekenland afgewaardeerd tot ‘junk’.
Er is in de wereld een aantal bedrijven die hun oordeel geven over hoe betrouwbaar bedrijven en landen zijn in het terugbetalen van hun schulden. Deze zogeheten ratings variëren van AAA tot ‘junk’. Eén voorbeeld van een bedrijf met een AAA rating is de Rabobank.
Landen
Landen hebben doorgaans een hoge rating, aangezien zij min of meer een vaste inkomensbron hebben in de vorm van belasting. Wanneer de schuld en daarmee de rentelasten hoger worden, kan een kredietbeoordelaar besluiten de rating van een land te verlagen. De consequentie hiervan is dat de rente die een land voor een lening moet betalen hoger wordt.
Dinsdagmiddag heeft S&P dus besloten dat Griekenland dusdanig in de schulden zit dat het terugbetalen van de leningen niet meer mogelijk is. Ze hebben de staatsobligaties van het Zuid-Europese land afgewaardeerd tot ‘junk’. In essentie komt dit erop neer dat het lenen van geld aan het land een pure gok is.
Portugal
Naast de problemen die in Griekenland al een paar maanden aan de gang zijn, heeft Portugal ook steeds meer moeite om hun leningen terug te betalen. De rating van dit land is dinsdag dan ook verlaagd van A+ naar A-. In een persbericht geeft S&P aan dat ze een ‘Grieks scenario’ voor Portugal niet ondenkbaar achten.
Beurzen
In reactie op de afwaardering van zowel Griekenland als Portugal, zijn de beurzen wereldwijd flink gedaald. Voor de AEX betekende dat een daling van ongeveer 355 punten naar een eindstand van 349 punten. Dit in ongeveer drie kwartier.
Euro
Na dat het nieuws van zowel Portugal als Griekenland bekend is geworden, is de euro in waarde gedaald. Men speculeert op een verder afwaardering van de Portugese economie. Verder vrezen beleggers ook dat de Europese Centrale Bank (ECB) geld bij zal drukken om de beide landen uit de problemen te halen. Dit zal de waarde van de euro behoorlijk onder druk zetten.