Rutte wil VVD-informateur

VVD-leider Mark Rutte vindt dat er een informateur van VVD-huize moet komen die gaat proberen een coalitie te vormen. Dat heeft Rutte vrijdag gezegd na afloop van zijn bezoek aan koningin Beatrix.

Rutte noemde geen namen, en wilde ook niet zeggen welke coalitie volgens hem het meest voor de hand ligt. "De uitslag van de verkiezingen is zo complex dat ik geen uitspraken ga doen over mijn voorkeur", zei Rutte op de stoep voor paleis Noordeinde.

Wel noemde de VVD-leider een paars kabinet 'ver weg'. Het CDA ziet Rutte als een denkbare coalitiepartner, ondanks het verlies van die partij. De PVV is volgens hem 'in beginsel een normale partij'. Rutte wees erop dat de PVV forse winst heeft geboekt. De informateur moet volgens hem 'ook de positie van de PVV bekijken'.

Rutte heeft tijdens de campagne gezegd dat hij vóór 1 juli een nieuw kabinet wil. Dat herhaalde hij vrijdag niet, maar hij zei wel dat het tempo erin moet blijven. "We moeten er alles aan doen om op 1 juli zo ver mogelijk te zijn."

De koningin ontvangt vrijdag alle fractievoorzitters. Zij moeten haar vertellen wat er volgens hen moet gebeuren om een kabinet te vormen. Rutte was als eerste aan de beurt, omdat zijn VVD woensdag bij de verkiezingen de grootste partij is geworden.