'Gemotoriseerde fietsen in wielerpeloton aanwezig'

De Italiaanse televisiezender RAI heeft een nieuwe manier van doping in het wielrennen aan het licht gebracht. In een reportage werd getoond dat het mogelijk is om een klein motortje in de fiets in te bouwen en zo oneerlijk voordeel ten opzichte van de concurrenten te behalen.

Davide Cassani, bekend om zijn geslaagde poging om de whereabouts van voormalig Raborenner Michael Rasmussen boven tafel te krijgen, legde uit hoe het mechanisme werkt. Hij wist de hand te leggen op een fiets waar de motor al ingebouwd zat. "De fiets is identiek aan een gewone fiets, alleen gaan door het mechanisme de pedalen steeds sneller draaien. Met zo'n fiets kan ík nog een rit in de Giro winnen," zei de 50-jarige wielercommentator.

Volgens geruchten lijkt het motortje ook in het profwielrennen gebruikt te worden. Zo zou Fabian Cancellara met een gemotoriseerde tweewieler zowel de Ronde van Vlaanderen als Parijs - Roubaix eenvoudig hebben kunnen winnen. Wielerunie UCI zegt dat er geen bewijs voor de verhalen is. "Het gerucht gaat de ronde, maar er zijn geen aanwijzingen dat dit al zou gebruikt zijn in het peloton. Onze commissie die het materiaal opvolgt, houdt een oogje in het zeil. Tot nu toe werd niets onwettigs vastgesteld," zei woordvoerder Enrico Carpani.

Cassani bracht een internetfilmpje uit met zijn bevindingen: