Nationaal Jeugddebat in teken verkiezingen

De NJR (Nationale Jeugdraad) organiseert op 3 juni een bijzondere jubileumeditie van het Nationaal Jeugddebat. Dit jaar is gekozen voor een verkiezingsdebat, waar de jongeren de politici eens stevig aan de tand voelen over voor hen relevante onderwerpen als onderwijs, jeugdbeleid, economie en veiligheid. Gerdi Verbeet, Voorzitter van de Tweede Kamer, opent de bijzondere jubileumeditie van het debat.

Onder andere Rita Verdonk, Renske Leijten, Marianne Thieme, Tofik Dibi, Boris Van der Ham, Joël Voordewind, Wim van Duijn en Ronald Plasterk zullen in debat gaan met de jongeren en met elkaar. Deze opzet wijkt af van voorgaande edities van het Nationaal Jeugddebat, waar de jongeren telkens met de ministerraad in debat gingen. Door de val van het kabinet is er echter voor gekozen het vijftiende Nationaal Jeugddebat een andere opzet te geven.

Uniek aan het Nationaal Jeugddebat is dat de deelnemende jongeren een representatieve afspiegeling vormen van de Nederlandse jeugd. De groep bestaat uit ruim 100 jongeren van 12 t/m 19 jaar, uit alle provincies, verschillende schooltypes en diverse culturen. Tevens debatteren een aantal jongeren uit jeugdzorginstellingen mee.

NJR wil jongeren graag bij de politiek betrekken. Enerzijds om jongeren het belang van politiek te laten zien, anderzijds om de politiek te verrijken met de inbreng van de jeugd. Dit jaar krijgt NJR hulp bij het uitvoeren van deze missie. Want op dezelfde dag komen ’s ochtends kinderen tot 12 jaar aan het woord tijdens de opnames van het lijsttrekkersdebat van het NOS Jeugdjournaal en ’s avonds is er een live-uitzending van MTV’s Coolpolitics, dat zich richt op jongeren vanaf 18 jaar.

Evenals vorig jaar zal FOK! bij het Nationaal Jeugddebat aanwezig zijn.