Fernandes: "Schaf blauwe vlaggen af"

Lotus-teambaas Tony Fernandes wil dat de blauwe vlaggen in de Formule 1 afgeschaft worden. De vlaggen zorgen er volgens hem voor dat de nieuwe renstallen telkens aan de kant moeten voor snellere deelnemers en ze zo niet aan racen toekomen.

Fernandes wil dat de snellere bolides op eigen kracht de langzamere deelnemers in gaan halen. "Zelfs binnen mijn eigen team leverde het gefronste wenkbrauwen op," zei de Maleisiër die weet dat het plan op veel weerstand zal stuiten. "Vroeger waren ze er ook niet en in Nascar en IndyCars worden ze eveneens niet gebruikt. Het voegt spanning toe en ik geloof zelfs dat het veiliger is. Blauwe vlaggen zorgen vaak alleen maar voor verwarring."

Daarnaast zorgen volgens Fernandes de vlaggen voor meer slijtage aan de banden omdat de bolides van de langzamere teams telkens van de racelijn af moeten. Hierdoor lopen de rondetijden op en komen de renstallen nog minder aan racen toe. Veteraan Jarno Trulli beaamt dit. "Ik ben nu de halve race in mijn spiegels aan het kijken. Het vergt veel concentratie."