Veiligheid Blijf van mijn Lijf niet langer gewaarborgd

Vrouwen die door hun agressieve ex-partner bedreigd worden, kunnen al sinds jaar en dag terecht in de Blijf van mijn Lijf-huizen die door het hele land verspreid staan. Tot nu toe staan die op geheime locaties om de veiligheid van de vrouwen te garanderen. Door een nieuwe overheidsmaatregel dreigt die veiligheid nu in het gedrang te komen.

Vanaf juni dit jaar moeten de vrouwen een eigen bijdrage gaan betalen als ze naar een Blijf van mijn Lijf-huis willen. Die bijdrage zal niet zo groot zijn, het probleem dat door de manier van innen veroorzaakt gaat worden is vele malen groter. Het Centraal Administratiekantoor (CAK) van de overheid moet die bijdragen namelijk gaan innen. Bij het ontvangen van de gelden wordt ook het adres van de vrouw in kwestie in de administratie opgenomen.

Het kan desastreuze gevolgen hebben wanneer juist die informatie bij derden bekend wordt. Deze regeling kan het ministerie van Volksgezondheid pas per 1 januari 2011 aanpassen, ondanks dat ze de privacy van de bedreigde vrouwen belangrijk vinden. Een meerderheid van de Tweede Kamer wil dan ook dat de maatregel wordt opgeschort.