Brits handelstekort dramatisch hoog

Het handelstekort in het Verenigd Koninkrijk is in januari fors hoger uitgepakt dan verwacht, zo blijkt uit vandaag gepubliceerde cijfers van de Office for National Statistics. De Britten importeerden voor 8 miljard pond meer dan er geëxporteerd werd. Dit was fors hoger dan de verwachte 6,9 miljard pond, en het hoogst in 14 maanden tijd.

Op jaarbasis gaat het om ongeveer 6,5 procent van de totale Britse economie. Het nieuws stelt vooral teleur omdat het pond flink onder druk staat. De munteenheid is sinds begin 2007 bijna 25 procent minder waard versus andere belangrijke valuta. Dit zou normaliter de export moeten stimuleren.

De Conservatieven in de Britse oppositie noemen de nieuwe cijfers over de handelsbalans 'teleurstellend', terwijl de Liberale Democraten het enorme handelstekort 'extreem alarmerend' noemen. Zij beamen beide dat dit het resultaat is van gefaalde overheidsbemoeienis met de economie.

Conservatief parlementslid Ken Clarke: "We moeten een nieuw economisch model bouwen dat gebaseerd is op sparen, investeren en export in plaats van het met schulden overladen economisch systeem van het afgelopen decennium."


Brits handelstekort november 1999-januari 2010 in miljarden ponden