'Den Haag wil hypotheken schuldenaren overnemen'

Den Haag gaat hypotheken van inwoners met financiële problemen overnemen zodat ze in hun huis kunnen blijven. Dat is een plan van wethouder van sociale zaken Henk Kool (PvdA), schrijft de Volkskrant. Minister van Wonen, Wijken en Integratie Eberhard van der Laan (PvdA) is volgens de krant enthousiast.

Als een inwoner zijn huis uit moet omdat hij de hypotheeklasten niet meer kan betalen, betaalt de gemeente de bank het bedrag dat het huis in theorie zou moeten opbrengen bij een gedwongen verkoop; de executiewaarde.

De bank krijgt dan meer voor het huis dan bij een executieveiling. In de krant stelt Kool dat een huis bij een executieveiling in de praktijk vaak maar zeventig procent van de executiewaarde opbrengt.

In ruil hiervoor moet de bank de schuld die na de gedwongen verkoop overblijft kwijtschelden. De huiseigenaar kan in zijn huis blijven. Hij sluit in zo'n geval een nieuwe, lagere hypotheek af bij de Gemeentelijke Kredietbank. Ook komt hij in de schuldsanering terecht. Binnen zeven jaar moet de hypotheek worden overgesloten op de vrije markt.

Ook voor de gemeente zou dit gunstig zijn. Als veel mensen door een gedwongen verkoop hun huis uit moeten, zijn er te veel belangstellenden voor sociale huurwoningen, stelt Kool. Ook loopt het dan storm bij schuldhulpverleningstrajecten. Daarbij zouden huizen via veilingen vaak in handen van huisjesmelkers komen.