'Euro 7 tot 8 procent overgewaardeerd'

De euro is 7 tot 8 procent overgewaardeerd ten opzichte van andere grote valuta, zoals de Amerikaanse dollar. Een verdere stijging van de euro zou een reden tot 'serieuze zorg' zijn voor de Europese economieën die veel handel met het buitenland drijven, waaronder Nederland.

Dit stelt de Europese Commissie (EC) vandaag in zijn derdekwartaalrapport over het eurogebied. De euro is sinds maart dit jaar aan een gestage opmars bezig, vooral tegen de dollar. De Europese munt kroop van 1,24 in maart naar onlangs 1,51 dollar per euro.

Door financiële problemen in met name Griekenland, dat failliet dreigt te gaan, is de euro de laatste weken echter verzwakt naar 1,43 dollar per euro. Maar er is nog steeds sprake van forse overwaardering van de munt aldus de EC.

In de 16 landen van de eurozone is sprake van economisch herstel, dat nog wel fragiel is omdat de groei nog afhankelijk is van de 'enorme' ondersteuning door de staat van de financiële sector en aan de economie.

"Deze steun zal uiteindelijk moeten worden afgebouwd, afhankelijk van het vermogen van de bancaire sector om het huidige niveau van kredietverstrekking aan de economie te vergroten", aldus de Commissie in het rapport.

Europese Commissie: euro overgewaardeerd