'Griekenland bijna failliet'
Griekenland staat op een rand van een faillissement. Deze uitspraak komt van hoogleraar economie Willem Buiter. "Voor het eerst in zestig jaar, sinds het bankroet van Duitsland in 1948, kan een EU-land bankroet gaan", aldus de hoogleraar vandaag. Volgens Buiter is het "5 voor 12" voor het Zuid-Europese land dat ook deel uitmaakt van de euro.
Alleen als Griekenland, dat dit jaar naar verwachting een begrotingstekort heeft van 12,7 procent van het bruto binnenlands product (BBP), zware maatregelen invoert, kan een bankroet volgens Buiter voorkomen worden.
110% staatsschuld
Afgelopen dinsdag verlaagde het ratingbureau Fitch de kredietwaardigheid van Griekenland naar een relatief lage BBB+ rating. Hierdoor moet het land steeds meer rente betalen over staatsobligaties in vergelijking met andere betrouwbaardere Europese landen. De staatsschuld van de Grieken is inmiddels opgelopen tot 110 procent van het BBP, ver boven de Europese norm.
De Griekse minister van Financiën George Papaconstantinou probeert dagelijks met verklaringen de financiële onrust te bezweren: "Er is absoluut geen risico dat Griekenland niet in staat zal zijn aan zijn financiële verplichtingen te voldoen."
'Griekenland geen IJsland'
"We zijn geen nieuw IJsland, zoals we ook geen nieuw Dubai zijn", zei Papaconstantinou vanochtend in Athene. "We zitten niet te wachten tot iemand ons komt redden."
Papaconstantinou reageerde hiermee op uitspraken van Europese collega-ministers. Die maakten eerder op de dag duidelijk dat Griekenland zelf orde op zaken zal moeten stellen. Zo benadrukte de Zweedse minister van Financiën Anders Borg dat andere Europese landen niet van plan zijn Griekenland uit de brand te helpen en dat het land 'serieuze begrotingsmaatregelen' moet doorvoeren.
Ook de premier van Griekenland George Papandreou deed een duit in het zakje in een interview met CNN: "Er is een risico van nul dat we niet aan onze verplichtingen kunnen voldoen. We zijn een land dat zijn verantwoordelijkheden kent, een land met een groot potentieel."
Ook Spanje in problemen
Spanje, dat ook deel uitmaakt van de eurozone, zit een soortgelijk schuitje. Vandaag verlaagde het ratingbureau Standard & Poor's de outlook van de kredietwaardigheid van Spanje. Ook dit Zuid-Europese land kampt met enorme overheids- en handelstekorten.