Salo: "Toyota verving personeel te vaak"

Mika Salo denkt dat het gebrek aan stabiliteit de oorzaak is waarom Toyota geen succes in de Formule 1 had. De Finse coureur reed voor de Duits/Japanse renstal toen deze in 2002 in de sport debuteerde en pakte in de allereerste race gelijk een punt.

Na acht jaren waarin geen enkele race werd gewonnen trok het team zich terug uit de sport. Salo is verbaasd over het uitblijven van succes bij het team met het grootste budget en wijt het aan de voortdurende personeelswisselingen. "Ik scoorde in mijn eerste race al punten en dat was toen alleen de eerste zes nog maar punten kregen, nu scoren er acht punten. Er gebeuren daar te veel dingen," zei Salo. "Het personeel op belangrijke plaatsen werd voortdurend vervangen en ze hadden de continuïteit niet die nodig is voor succes."

"Ze hadden goede designers en goede coureurs, maar toen vervingen ze alles en moesten ze weer vanaf nul beginnen. Er werden verkeerde beslissingen genomen, maar ik denk dat ze wel een race hadden kunnen winnen. Ik denk dat er in het begin grote fouten werden gemaakt door enkele mensen aan te stellen die niet genoeg ervaring hadden in de Formule 1. Zo belandden ze meteen op het verkeerde spoor en het duurde lang om dat te veranderen."

"Je zag dit jaar eindelijk weer goede resultaten komen en de auto was goed, maar het project het had nog enkele jaren nodig. Het was een grote investering van het bedrijf en met de economische crisis is de beslissing om terug te trekken wel begrijpelijk," zei de Fin die in Australië en Brazilië in 2002 de eerste punten voor het team haalde.