Onrust N-Korea na 'shock-devaluatie'

Het leger van het stalinistische Noord-Korea is vandaag in een verhoogde staat van paraatheid gebracht na het uitbreken van onrust na een onverwachte 'shock-devaluatie' van de nationale munteenheid, de Noord-Koreaanse won.

Maandag kondigde de communistische overheid aan dat er twee nullen van de won afgingen. Noord-Koreanen krijgen tot aanstaande zondag de tijd om hun oude contanten en spaartegoeden om te wisselen.

Veel Noord-Koreanen hebben in paniek contact gezocht met hun bank om de precieze voorwaarden van de ruil te vragen. In eerste instantie werd er een maximum gesteld aan 150.000 won (60 dollar) aan contanten en 300.000 won (120 dollar) aan spaartegoeden. Noord-Koreanen die meer dan 450.000 won bezitten zouden de rest van hun kapitaal in één klap kwijt zijn.

Volgens de laatste berichten is er echter een maximum van 100.000 won gesteld. Dit is ongeveer 40 dollar (26 euro) op de zwarte markt waard. De tegoeden van boven de 100.000 won worden niet 100 tegen 1 omgeruild, maar 1000 tegen 1.

Volgens Zuid-Koreaanse experts probeert het regime van dictator Kim Jong-il de stijgende inflatie terug te dringen en, belangrijker, de groei van een markteconomie te stoppen. De autoriteiten willen alles doen om het groeiende kapitalisme uit te roeien.

Voor de internationale handel maakt de wisseling weinig uit; zelfs China handelt niet met Noord-Korea in won. De laatste keer dat Noord-Koreaanse munt werd geherwaardeerd was in 1959.

Kim Jong-il verrast Noord-Korea met shock-devaluatie won