FIA vraagt BBC-interviews Whitmarsh op

De FIA heeft de BBC gevraagd om kopieën te overhandigen van de interviews die McLaren-teambaas Martin Whitmarsh aan de omroep heeft gegeven na de Grand Prix van Australië. De filmopnames zouden verduidelijken hoeveel Whitmarsh wist van de verklaringen van Lewis Hamilton en Dave Ryan.

Trulli raakte aan het eind van de race in Melbourne van de baan, waarna Hamilton de Italiaan inhaalde. Na een opdracht van McLaren mocht Trulli de Brit passeren, maar na afloop van de race werd de Toyota-coureur op basis van de verklaringen van McLaren en Hamilton bestraft met 25 seconden tijdstraf.

De FIA heeft na bestudering van het radioverkeer tussen Hamilton en McLaren besloten de bolides van het Britse team uit de uitslag te schrappen en Trulli de derde plaats wederom toe te kennen. Op 29 april zal de zaak door de World Motor Sport Council uitgebreid behandeld worden.

In aanloop hier naar toe heeft Whitmarsh sportief directeur Dave Ryan al ontslagen, omdat hij niet alleen het belang van McLaren, maar ook het belang van de sport had geschaad door de opdracht aan Hamilton te verstrekken om Trulli voorbij te laten. Whitmarsh zei zelf pas naderhand van het contact tussen Ryan, Hamilton en de FIA op de hoogte te zijn gesteld.

De Brit zei direct na de race in Australië tegen BBC Radio 5: "Onder de safety car ging de auto van Jarno Trulli buiten de baan en reed over het gras. Lewis ging hem legitiem voorbij. Kort daarna reed Trulli Hamilton weer voorbij en de eerste tekenen van de stewards wijzen er op dat dit niet toegestaan is. Ze doen er nu onderzoek naar en we zullen spoedig weten of het een derde of vierde plaats is." Een verklaring die er op kan duiden dat hij wist wat de verklaringen van Hamilton en Ryan tegenover de stewards zou zijn.