Tsonga pakt tweede titel van het jaar

Jo-Wilfried Tsonga heeft de titel in Marseille op zijn naam geschreven. In de finale versloeg hij zijn landgenoot Michael Llodra met 7-5 en 7-6 (3). Het is alweer de tweede titel voor Tsonga in 2009. Eerder was hij in Johannesburg al de sterkste geweest.

Tsonga begon voortvarend aan het duel en brak direct door de service van zijn landgenoot. In het restant van de set bleek Llodra echter een taaie opponent. Met zijn chip and charge spel zette hij Tsonga vaak onder druk wat dan ook resulteerde in vroeg serviceverlies voor de nummer vijf van de plaatsingslijst. Op een stand van 5-5 bleek Tsonga echter nog voldoende reserves te hebben. Hij schakelde een tandje bij en liep alsnog uit naar 7-5.

In de tweede set had Tsonga duidelijk de overhand maar hij bleef slordig spelen tijdens de servicegames van Llodra. Het fouten aantal bleef hoog, waardoor uiteindelijk een tiebreak de beslissing moest brengen. In deze tiebreak hoefde Tsonga weinig moeite te doen en kreeg hij de punten in zijn schoot geworpen. Met twee dubbele fouten en een gemiste smash gaf Llodra de tiebreak met 7-3 uit handen.

Tsonga volgt hiermee Andy Murray op, die de titel een jaar eerder had gewonnen. Hij is hiermee de derde Franse winnaar in de afgelopen vier jaar. Het was echter pas de derde volledig Franse finale in Marseille. In 1996 werd het toernooi gewonnen door Guy Forget na een overwinning op Cédric Pioline. Drie jaar later rekende Fabrice Santoro af met Arnaud Clément.