[F1-teamportret] Red Bull Racing

Het nieuwe Formule 1-seizoen nadert snel en voor de teams is het vanwege alle reglementswijzigingen spannender dan ooit. Daarom zet FOK!sport in tien weken op een rij welke teams er aan het kampioenschap deelnemen en welke coureurs zij hiervoor inzetten. Vandaag is het de beurt aan het team van Red Bull Racing.

Teamnaam Red Bull Racing
Hoofdsponsor Red Bull
Teambaas Christian Horner
Chassis RB5
Motor Renault RS27
Nationaliteit Oostenrijks
Webite www.redbullracing.com
Coureur 1 Mark Webber (nr.14)
Coureur 2 Sebastian Vettel (nr. 15)
Testcoureurs David Coulthard

Red Bull Racing is ontstaan uit Jaguar Racing en daarvoor Stewart Grand Prix. Dat laatste team werd in 1996 geformeerd om deel te nemen aan de Formule 1 als officieel Ford-team. In het laatste jaar van zijn bestaan in 1999 won het de Grand Prix van Europa met Johnny Herbert. Ford kocht het team op en hernoemde het team naar Jaguar Racing.

Het team boekte in de periode 2000-2004 weinig successen en kwam in die periode tot slechts twee derde plaatsen. Wel trok het in 2003 Mark Webber aan, maar de Australiër kwam niet verder dan enkele zesde plaatsen. In september 2004 werd het team te koop gezet en later dat jaar voor één dollar verkocht aan Dietrich Mateschitz van energiedrankenfabrikant Red Bull die heeft moeten beloven veel te investeren in het team.

David Coulthard werd in 2005 aangetrokken als rijder om naast de nog aanwezig zijnde Christian Klien te rijden. Ook Vitantonio Liuzzi kreeg een rol als rijder en mocht afwisselen met Klien die uiteindelijk op vier na, alle races mocht rijden. Het jaar bleek een goed jaar voor het team te zijn, want er waren regelmatig puntenfinishes en in het wereldkampioenschap werden uiteindelijk 34 punten behaald.

Een jaar later reed Red Bull met Ferrari-motoren, maar dit bleek geen onverdeeld succes. Coulthard behaalde in Monaco nog wel een derde plaats, maar echte goede resultaten bleven uit. Wel was ondertussen Adrian Newey als hoofdontwerper van de auto aangetrokken, waardoor het team weer een opgaande lijn in wist te zetten. Met de teruggekeerde Webber behaalde het team in 2007 een podium in de Grand Prix van Europa. Met behulp van opnieuw een andere motor, van Renault dit keer, werden er enkele mooie puntenfinishes behaald.

Een jaar later wist Coulthard voor het team uit Milton Keanes in Canada een derde plaats te behalen, de laatste podiumplaats uit zijn Formule 1-loopbaan. Webber zette gedurende het seizoen meer constante resultaten neer, maar gedurende het jaar stokte de ontwikkeling van de auto, waardoor betere resultaten achterwege bleven. Met de nieuwe RB5 hoopt het team een stap voorwaarts te zetten. Qua ontwerp is de auto afwijkend ten opzichte van de concurrenten, waardoor het team mogelijk een voordeel weet te creëren. De coureurs zijn Mark Webber en de nieuw aangetrokken Sebastian Vettel, die vorig jaar nog bij zusterteam Toro Rosso reed.

Statistieken

Gereden GP's 72
Constructeurtitels 0
Wereldtitels 0
Overwinningen 0
Dubbels 0
Podiumplaatsen 3
Snelste rondes 0
Poles 0
Puntentotaal 103


Mark Webber

De Australiër Mark Webber kwam via de opstapklasses in het racen eind jaren negentig terecht bij het team van Mercedes dat deelnam aan de 24 uren van Le Mans. De coureur werd in 1999 beroemd doordat hij tweemaal de auto over de kop sloeg op het circuit in Le Mans. Hij kwam er ongedeerd vanaf, terwijl Mercedes zich terug moest trekken uit de wedstrijd door een ontwerpfout in de auto.

Hierdoor kon de Australiër zich richten op de Formule 1, waarbij hij eind 1999 testte voor het team van Arrows. Hij kreeg een testcontract bij dat team en reed zelf in de Formule 3000 alvorens hij in 2002 zijn racedebuut maakte voor Minardi. Webber behaalde in een niet-competitieve auto in zijn eerste race wel meteen twee punten. Het leverde de Australiër promotie op naar het team van Jaguar. Hij wist bij dat team wel regelmatig in de punten te eindigen, maar crashte in de regen in Brazilië in 2003 wel zwaar.

In 2005 stapte Webber over naar het team van Williams dat fabrieksondersteuning van BMW kende. Hij wist goede resultaten te behalen met een derde plaats in Monaco als beste. Het zou zijn beste seizoen worden met 36 punten in totaal. Een jaar later maakte Williams gebruik van de Cosworth-motor, maar deze combinatie bleek onbetrouwbaar, al wist de Australiër in de kwalificatie enkele mooie dingen te laten zien.

In 2007 keerde Webber terug bij het team van Jaguar dat inmiddels Red Bull Racing was gaan heten. In het jaar van zijn terugkeer kende de Australiër nog wel veel uitvalbeurten, maar behaalde ook een derde plaats in de Grand Prix van Europa. Een jaar later kende Webber een stabieler seizoen en behaalde 21 punten in het WK. Deze lijn wil de Australiër in 2009 doortrekken.

Naam Mark Webber
Nationaliteit Australisch
Geboren 27-08-1976
Team Red Bull Racing
Vorige teams Minardi, Jaguar, Williams
Aantal gereden GP's 121
Aantal overwinningen 0
Aantal podiums 2
Aantal poles 0
Aantal snelste ronden 0
Totaal punten GP 100
Website www.markwebber.com


Sebastian Vettel

De carrière van Sebastian Vettel verliep stormachtig. De Duitser wist op jonge leeftijd goed te presteren en testte al in 2005 als 18-jarige een Williams Formule 1-auto. Een jaar later werd Vettel voor de Grand Prix van Turkije derde rijder bij BMW Sauber en werd hij al na negen seconden bekeurd voor te snel rijden in de pitstraat, een dubieus record.

Het tekende wel de gretigheid van de Duitser, want een jaar later pakte hij als vervanger van Robert Kubica bij zijn debuut in de Grand Prix van de Verenigde Staten meteen een punt. Daarmee pakte hij wederom een record, toen al de jongste coureur die punten behaalde. Halverwege het jaar stapte hij over naar Scuderia Toro Rosso, waarbij hij aan het eind van het jaar in China een fraaie vierde plaats behaalde. Een Grand Prix eerder in Japan was hij al de jongste coureur ooit geworden die een Grand Prix had geleid.

Het jaar 2008 zou de definitieve doorbraak van Vettel worden. De oude auto ging nog tot de Grand Prix van Turkije mee en zorgde niet voor goede resultaten, maar in Monaco liet Vettel meteen de potentie van de nieuwe wagen zien. In de regen reed de Duitser naar de vijfde plaats, een voorbode voor de rest van het jaar. Op het circuit van Monza bleek Vettel onder lastige omstandigheden veruit de beste. De Duitser werd in Italië de jongste polesitter én Grand Prixwinnaar ooit met 21 jaar en 73 dagen. In 2009 hoopt hij met Red Bull tot soortgelijke prestaties te komen.

Naam Sebastian Vettel
Nationaliteit Duits
Geboren 03-07-1987
Team Red Bull Racing
Vorig team BMW Sauber, Scuderia Toro Rosso
Aantal gereden GP's 26
Aantal overwinningen 1
Aantal podiums 1
Aantal poles 1
Aantal snelste ronden 0
Totaal punten GP 41
Website www.sebastianvettel.de

Submitter:  Bron: FOK!sport