Voorbeschouwing: PSV - AZ

Dit weekend staat er, naast de Klassieker tussen Ajax en Feyenoord, nog een topper op het programma. PSV neemt het in eigen huis namelijk op tegen AZ. In samenwerking met Goal.com blikt FOK!sport ook op deze wedstrijd vooruit.

In Eindhoven wordt er weer gelachen. Vrolijke gezichten op het trainingsveld en af en toe een beetje dollen. En gelijk hebben ze. Drie keer werd er vrij eenvoudig gewonnen de afgelopen weken. ADO Den Haag (6-0), De Graafschap (3-0) en FC Volendam (5-3) zijn echter niet de moeilijkste tegenstanders. Zaterdagavond wacht AZ, een krachtmeting pur sang voor de Eindhovenaren die tegen de nummer een van de competitie kunnen laten zien hoe de zaken er werkelijk voor staan bij de landskampioen.

In de voorbereiding kon interim-trainer Dwight Lodweges niet beschikken over een klein legertje internationals dat ergens in de wereld een kwalificatiewedstrijd of oefeninterland afwerkte. Om de rust te bewaken en toch fris aan de aftrap te kunnen verschijnen werkt PSV vrijdag een gesloten training af in het eigen stadion.

Rond AZ is het de laatste weken erg stil. Week na week voetbalt het team van Louis van Gaal zich naar eenvoudige overwinningen. Daarbij krijgt het team amper doelpunten tegen. Alleen Willem II wist de laatste tien wedstrijden doelman Sergio Romero te passeren.

Veel om voor te vrezen is er voor het team uit Alkmaar dan ook niet. PSV oogt achterin niet altijd zeker en daar weet een snelle spits als Mounir El Hamdaoui bijna altijd wel raad mee. Behalve dan in de afgelopen interland tussen Marokko en Tsjechië. De spits miste kans op kans, waar hij normaal gesproken in de Eredivisie maar een halve mogelijkheid nodig heeft.

Aan de andere zijde mist PSV nieuwkomer Ola Toivonen. De aanvaller kreeg rood in de wedstrijd tegen FC Volendam en moet twee wedstrijden toekijken. Ondanks dat de Zweed pas drie wedstrijden speelde, is dit een aderlating voor PSV. Toivonen was de afgelopen wedstrijden zonder twijfel de meest opvallende man bij de Eindhovenaren met drie doelpunten, assists en een collectie kaarten. Meest voor de hand liggende optie is dat Danny Koevermans de plek van Toivonen krijgt toebedeeld.

Een beladen duel dus voor de Eindhovenaren, die het gat met Twente en Ajax de afgelopen weken verkleinden. Om voor dit examen te slagen, zal het team van Lodeweges vanaf de eerste seconde bij de les moeten zijn. Geen rare fratsen derhalve in de verdediging zoals tegen Volendam, toen er drie doelpunten werden weggegeven. En ook al speelt AZ af en toe niet sprankelend, er schuilt altijd gevaar in de ploeg. De formatie van Van Gaal wint immers ook de slechte wedstrijden: de manier om kampioen te worden. Tegen een PSV dat in vorm lijkt, zal AZ echter weer alle kwaliteiten uit de kast moeten halen.