"Shanghai blijft op F1-kalender"

De organisatie van de Chinese Grand Prix in Shanghai heeft gezegd dat het evenement als het aan hen ligt, op de Formule 1-kalender blijft. Het negatieve bericht dat de GP van China in de knel zou komen vanwege de financiën, zou berusten op een "vertaalfout".

Het stadsbestuur van Shanghai had bij monde van Qiu Weichang verklaard dat de race na 2010 wel eens van de kalender kon verdwijnen. Maar Leon Sun, medewerker van organisator Juss Events, zei dat zijn opmerkingen in de vertaling verdwenen zijn. "Ik heb met Qiu gesproken en hij heeft nooit gezegd dat de Chinese Grand Prix zou verdwijnen", verklaarde Sun. "Het betreft hier vermoedelijk een misverstand met de vertaling. Volgens mij is het namelijk zeer waarschijnlijk dat de Formule 1 ook na 2010 nog in China blijft."

Dat de bezoekersaantallen een beetje tegenvallen beaamt Sun wel, maar de race heeft wel een toekomst volgens hem: "De Formule 1 komt hier nog maar vijf jaar. Het is niet eenvoudig om een vaste groep bezoekers op te bouwen, zoiets duurt wel even. Volgens ons is de Formule 1 een goed product en een belangrijk evenement voor Shanghai. Uit onderzoek komt naar voren dat er steeds meer fans komen, dus ik niet dat we dit evenement zomaar zullen opgeven."

Ook Formule 1-baas Bernie Ecclestone zei op de Grand Prix van afgelopen jaar nog dat hij dacht dat de Chinese race een stevige bodem heeft voor een langetermijntoekomst. Dat de GP naar april wordt verplaatst in plaats van aan het eind van de kalender in oktober, is volgens Sun een goede ontwikkeling op de lange termijn. Lewis Hamilton had de afgelopen twee jaar de kans om het kampioenschap te beslissen in de een-na-laatste race in van het seizoen in Shanghai. Die wereldtitel moest hij vorig jaar aan Kimi Räikkönen laten, maar dit jaar pakte de Brit hem wel.

Sun motiveerde waarom hij het geen probleem vond om de Grand Prix in het voorjaar te houden: "In het eerste half jaar zijn er niet veel internationale evenementen in SHanghai, het najaar is juist erg druk. Het eerste jaar is altijd moeilijk als je een verandering aanbrengt maar uiteindelijk is het een goede zet, denk ik." De financiële hoofdstand van China is volgend jaar al een MotoGP-race, het Aziatische Golf Open en de finale van het mannentennis, de ATP Masters Cup, kwijt op de kalender.