24 mei 1995: Ajax met Seedorf de beste van Europa

Gisteren, 23 mei, won Clarence Seedorf zijn vierde Europa Cup I. Maar de datum, 24 mei, zal Seedorf zich ook nog wel herinneren.Op 24 mei 1995 won Seedorf immers met Ajax zijn eerste Europa Cupfinale. De finale tussen Ajax en AC Milan was de wedstrijd van de karatetrap van Van Gaal, de mentorrol van Frank Rijkaard, die in de rust zijn elftal op sleeptouw nam. Natuurlijk ook de goal van Patrick Kluivert en de wissel van Clarence Seedorf. Een wissel die weinig ophef veroorzaakte, maar wel opvallend was.

De wissel
Samen met Paulo Maldini zal Seedorf gisteren wel herinneringen hebben opgehaald aan die finale. Want één ding kan Seedorf nog beter dan voetballen en dat is kletsen. "Zijn probleem is dat hij nooit zijn mond kon houden. Nadat de coach van Real ooit iets had uitgelegd op de training, stapte Seedorf naar voren en zei: ‘Zo moet je dat helemaal niet doen. Je moet het zó doen. En dan moet je mij de bal geven." aldus oud-ploeggenoot Steve McManaman. Dat is Seedorf ten voeten uit. Bijna Cruijffiaans gooit hij altijd zijn verbale kwaliteiten in de strijd. Niet voor niets werd Seedorf al voor zijn twintigste “opa” genoemd in de Ajax-kleedkamer.

Seedorf werd gisteren tegen Liverpool gewisseld, maar maalde daar nu niet om. Dat was twaalf jaar geleden wel anders. In de ogen van Seedorf is het namelijk altijd een goed moment om te praten. Ook midden in belangrijke wedstrijden tegen een coach die onder spanning staat. Een coach die je net uit het veld heeft gehaald omdat je er niet aan te pas komt tegen het sterke blok van Ac Milan.

Vlak na rust werd Nwanko Kanu ingebracht voor Seedorf. Seedorf verliet traag en met licht gebogen hoofd het veld. Van Gaal boorde hem één helft van de finale door zijn neus!

Terwijl de wedstrijd voortraasde, stond Seedorf op van de bank om de beslissing aan te vechten bij Louis van Gaal. De coach reageerde niet op Seedorf. Hoorde waarschijnlijk vanwege de spanning, niet eens wat het jonge talent allemaal op te merken had. Een alerte Fred Grim ving hem op en hield hem in bedwang totdat Seedorf besloot de zaak te laten rusten.

De wedstrijd
Toch had Van Gaal de wissel van Seedorf goed ingeschat. Ajax was goed klem gezet door Ac Milan in de beginfase van de wedstrijd. Ajax begon met Nwanko Kanu en Patrick Kluivert op de bank. Ronald de Boer was geposteerd in de spits. Het middenveld bestond uit krachtige spelers als Edgar Davids, Jari Litmanen en Clarence Seedorf. Maar juist op het middenveld werd de slag verloren.

Litmanen werd uit de wedstrijd gespeeld door Marcel Desailly en Seedorf en Davids gingen ten onder aan de vele positiewisselingen aan Milanese zijde. AC Milan speelde agressief in de eerste helft en Ajax kwam nauwelijks aan aanvallen toe.

Van Gaal probeerde zijn ploeg wakker te schudden met een waar kunststukje langs de lijn. Hij imiteerde Desailly die zijns inziens veel te hoog was ingekomen bij Litmanen. Zeker in deze eerste helft had Ajax min of meer geluk dat AC Milan niet wist te scoren en het zodoende in de wedstrijd bleef.

In de rust probeerde Louis van Gaal zijn ploeg weer in het spoor te krijgen. Hij verbaasde zich dat een ploeg die het gehele seizoen zo dominant had gespeeld nu niet aan voetballen toe kwam. Na de bespreking van Van Gaal nam Frank Rijkaard kort het woord. Rijkaard verhief meer zijn stem dan hij doorgaans deed. En dat maakte grote indruk op het jonge team.

Vlak na rust werd eerst Kanu ingebracht voor Seedorf. Ronald de Boer nam zijn vertrouwde plek op het middenveld weer in en de balans was weer terug in het elftal.

Ajax werd geleidelijk aan gelijkwaardig aan AC Milan en Van Gaal voelde wellicht dat er meer in zat en bracht na 70 minuten Kluivert voor Litmanen. Een op zich opmerkelijke wissel, Kluivert was immers veel offensiever ingesteld dat de Fin. En met 0-0 stand en een wedstrijd totaal in evenwicht was de keuze voor de fragiele Kluivert bijzonder gewaagd. Maar ook hier had Van Gaal het goed gezien.

In de slotfase van de wedstrijd, die op een 0-0 en verlenging leek uit te draaien, was daar ineens Kluivert. De bal kwam van de linkerkant via Marc Overmars bij Rijkaard. Die bezorgde de bal bij Kluivert en met de punt van zijn schoen gaf hij de bal net genoeg vaart mee om de bal tergend langzaam langs Rossi in het doel te zien verdwijnen.

Het zou de winnende treffer blijken te zijn. Zo kleurde het Ernst Happel Stadion in Wenen rood/wit en won Louis van Gaal met dit jeugdige Ajax de Champions League.

Het dijbeen
Na de wedstrijd werden Rijkaard en Seedorf geïnterviewd in de NOS-studio. De pose van de twee was opvallend. Seedorf hield het gehele interview Rijkaards dijbeen vast als een geliefde die met zijn partner in de bioscoop zit. De wissel van Seedorf werd met geen woord besproken. Seedorf was oprecht en intens blij. Slechts door de biografie van Simon Zwartkruis over Seedorf werd het bijzondere gedrag van Seedorf tijdens de finale openbaar.

24-05-1995 Ajax AC Milan 1-0
Ernst Happel Stadion
Wenen
Scheidsrechter: Craciunescu
Toeschouwers:49730
84.Kluivert 1-0

Ajax Van der Sar, Reizger, Blind , F. de Boer, Rijkaard, Seedorf, Litmanen, Davids , Finidi, R. de Boer, Overmars
Coach:Louis van Gaal
Ac Milan Rossi, Panucci, Baresi, Desailly, Maldini, Donadoni, Boban, Albertini, Costacurta, Massaro, Simone
Coach:Fabio Capello