Red Bull, Toro Rosso willen Spyker aanklagen

Red Bull Racing en Scuderia Toro Rosso overwegen om Spyker F1 voor de rechter te slepen. Dit heeft het Duitse blad Auto, Motor Und Sport gezegd.

Voor het begin van de Grand Prix van Maleisië diende Spyker een protest in tegen Scuderia Toro Rosso, nadat ze tekeningen in handen gekregen hadden die duidelijk zouden aantonen dat er onderdelen zijn ontworpen die zowel voor de RB3 van Red Bull Racing als voor de STR2 van Scuderia Toro Rosso bedoeld zijn.

Red Bull Racing en Scuderia Toro Rosso hebben vervolgens meteen een onderzoek gestart naar hoe de tekeningen in het bezit van Spyker F1 zijn gekomen. Een oud-medewerker van Red Bull, die na de Grand Prix van Australië het team heeft verlaten, zou ervoor hebben gezorgd dat de ontwerpen bij de Nederlandse renstal zijn beland. De teams van Red Bull en Toro Rosso gaan nu onderzoeken of de man kan worden aangeklaagd voor het lekken van vertrouwelijke informatie en of Spyker F1 kan worden aangeklaagd voor het illegaal verkrijgen van documenten.

Het team van Spyker F1 heeft sterke vermoedens dat Scuderia Toro Rosso niet haar eigen auto heeft ontworpen. Dit jaar is het niet geoorloofd om met onderdelen te rijden die door een andere constructeur zijn ontworpen.

Na het protest van Spyker heeft de wedstrijdleiding onderdelen van het team van voormalig Formule 1-coureur Gerhard Berger in beslag genomen, later werd besloten om het protest af te wijzen omdat deze te veel zou lijken op de zaak tegen Super Aguri F1. Eerder dit jaar diende de Nederlandse renstal al een protest in tegen het Japanse team. Dat zou met een kopie rijden van de Honda van vorig jaar.