Burghardt wint Gent-Wevelgem

De 69ste editie van Gent-Wevelgem is gewonnen door Markus Burghardt. Na 207 kilometer koersen was de 23-jarige Duitser de beste.

De Fransen Brard en Mengin en de Brit Hammond gingen al vroeg in de koers in de aanval en pakten een maximale voorsprong van ruim acht minuten op het peloton. Daarna ging het peloton wat meer tempo maken, waardoor de voorsprong slinkte. Op de eerste col van de dag, de Vidaigneberg, was de voorsprong nog maar iets meer dan vier minuten.

Tijdens het dalen na de Kemmelberg gingen er verschillende renners onderuit. De Fransman Jimmy Casper smakte, nadat zijn bidon was gevallen, met zijn gezicht op de keien. De Belg Cretskens en de Duitser Haussler waren twee van de andere uitvallers. Door de val wist een groepje met renners weg te sprinten uit het peloton, met onder meer Oscar Freire. Ze kregen echter nooit meer voorsprong dan een tiental meters en werden dus weer teruggepakt. Het peloton, met nog steeds Brard, Mengin en Hammond op voorsprong, bleef onrustig en vele renners probeerden weg te springen.

David Kopp en de Rus Murayev waren de volgende die het probeerden en zij wisten wel een aardig gat te slaan. Op de Monteberg wist Kopp weg te rijden bij de Rus, en die laatste werd weer opgeslokt door het peloton. Op de Kemmelberg werd ook Kopp weer ingerekend. Het trio vooraan had nog een voorsprong van een kleine twee seconden. En ook bij de tweede afdaling van de Kemmelberg ging het weer fout: Teveel renners gunden elkaar te weinig ruimte, waardoor onder meer Fabio Sacchi en Aart Vierhouten ten val kwamen. Alessandro Petacchi, vooraf één van de favorieten, was één van de mensen die ook viel en moest opgeven.

Door de valparijen raakte het gehele peloton uit elkaar, een groep met onder meer Boonen, Gilbert, McEwen en Freire hadden elkaar gevonden. Daarvoor reden nog Ventoso en Burghardt, maar die werden snel bijgehaald. De voorsprong van de Fransen Brard en Mengin en de Brit Hammond, die nog steeds aan kop reden was teruggelopen naar een minuut. De groep Boonen redde het echter niet en werd weer teruggepakt door het peloton. Freire, Ventoso en Burghardt wisten echter niet van opgeven en probeerden het wederom. Op 26 kilometer van de meet wisten ze Hammond, Brard en Mengin bij te halen, waardoor er nu zes man aan de leiding gingen die een voorsprong van dertien seconden hadden. Het zestal wist lange tijd vooruit te blijven, maar het peloton kwam, met nog 20 kilometer te gaan, langzaam aan op stoom.

De kopgroep wist echter de voorsprong uit te bouwen naar een halve minuut. Brard kon het tempo niet meer bijhouden en werd opgeslokt door het peloton. Het peloton probeerde er alles aan te doen om het vijftal weer terug te pakken, maar met nog 11 kilometer te gaan, was het mede dankzij het kopwerk van Burghardt en Freire opgelopen naar 50 seconden. Zeven kilometer voor de finish was dit, dankzij het werk van het team van Gerolsteiner, weer teruggelopen tot 36 seconden.

Met nog minder dan twee kilometer te gaan, en nog 22 seconden voorsprong op het peloton, jumpte Burghardt weg uit de kopgroep. Freire en Hammond probeerden beiden nog bij de Duitser te komen, maar het was te laat. Markus Burgardt kwam als eerste over de meet, voor Hammond en Freire.

Submitter:  Bron: FOK!