Van Velde kan het nog steeds

Hij kwam naar Groningen om tenminste één keer derde te worden op een 500 meter dit weekend. Dat vond hij "Leuk voor het publiek, de sponsor en voor mij." Het werd meer. Gerard van Velde eindigde als vierde bij het Nederlands kampioenschap sprint, en mag zodoende naar het WK toe.


De 35-jarige routinier overtrof zichzelf in Groningen. Na jaren trouwe dienst vertrok hij vorig jaar bij TVM, en sindsdien is hij grotendeels op zichzelf aangewezen. "Het is allemaal wat rommelig. Soms roep ik over de baan: Wie klokt er even een 100 meter voor mij. Het valt allemaal zeker niet mee. Soms doe ik maar wat.”

Af en toe sloot hij zich aan bij een groepje andere schaatsers, maar hij was voornamelijk op zichzelf aangewezen. "Ik mis de ploeg. Mijn voorkeur gaat er naar uit met een team te werken. Dan is alles voor je geregeld. Nu is het veel improviseren. Zo werken is een extra hindernis."

Van Velde, die in het verleden zes keer nationaal kampioen werd, en voor de 15e keer aan het wereldkampioenschap sprint zal deelnemen, liet dit weekend zien dat hij het nog steeds kan. "Vorige week merkte ik dat het steeds beter ging. Met name de openingen waren weer goed. Vergeet niet dat ik altijd al een slowstarter ben geweest. Bij mij begint het vaak achterin januari pas te komen. Geef mij even de tijd om op stoom te komen. De goede periode lijkt er nu weer aan te komen," aldus de sprinter die niet van een wereldtitel droomt. "Laten we nu niet gaan overdrijven. Ik krabbel weer naar het niveau dat ik gewend ben, maar ik sta nog niet aan de internationale top. Ik ga naar Hamar om weer een extra stapje te maken, om weer iets beter te presteren dan dit weekeinde. Dan zie ik wel waar ik eindig. Ik heb er in elk geval zin in.”