Ivoorkust wint laatste wedstrijd van S&M

Ivoorkust heeft de laatste wedstrijd weten te winnen van Servië & Montenegro. In de Allianz-Arena in Munchen wonnen de Afrikanen met 3-2 na een achterstand van 0-2 in de eerste helft. Beide landen speelden om de eer, kans om de tweede ronde te bereiken was er niet.

Voorafgaand aan het duel kon Ivoorkust niet beschikken over sterspeler Didier Drogba, bij Servië speelde Mateja Kezman niet. Beide spelers waren geschorst. Ivoorkust maakte tegen zowel Argentinië als Nederland een sterke indruk maar stonden toch twee keer met lege handen, Servië en Montenegro verloor hun eerste wedstrijd nipt van Nederland (0-1). Tegen de Argentijnen had de ploeg van Ilija Petkovic geen kans en ging het met 6-0 kansloos ten onder.

Al vroeg in de wedstrijd kwam Servie op een 0-1 voorsprong. In de 10e minuut van de wedstrijd scoorde Nikola Zigic het eerste doelpunt voor de Serven op dit WK. Een lange bal vanaf rechts, gespeeld door Dejan Stankovic, bereikte de spits die na een mooie actie de verdediger op het verkeerde been zette en de bal tegen de touwen kon schieten. Hierna kregen de Olifanten nog een uitstekende kans op de 1-1. Didane zag zijn schot gekeerd door Jevric, in de rebound schoot Akalé naast. Een minuut later was het wel raak aan de andere kant, Cyrille Domoraud blunderde in de verdediging waarna Zigic de bal in voeten kreeg. Hij legde af op Sasa Ilic die daarna de 0-2 op het scorebord liet aantekenen. Na een half uur gespeeld te hebben kregen de Ivorianen een strafschop na een handsbal van Dudic. In eerste instatie mistte Aruna Dindane. De scheidsrechter liet de strafschop echter overnemen waarna Dindana alsnog een kans kreeg. Nu mistte hij niet waardoor Ivoorkust weer terug in de wedstrijd kon komen. Vlak voor rust , in de 46e minuut, was het invaller Nadj die zijn tweede gele kaart kreeg na een grove overtreding op Keita.

De tweede helft begon met een goede kans voor Koné, hij werd echter teruggefloten voor vermeend buitenspel. Net als in de eerste helft wisten de Ivorianen, ondanks het veldoverwicht, geen uitgespeelde kansen te creëren waardoor de 1-2 achterstand op het scorebord bleef staan. Uiteindelijk viel de verdiende 2-2 dan toch. In de 67e minuut was het Didane die zijn tweede van de avond maakte op aangeven van Kader Keita. Diezelfde Keita werd even daarna gewisseld voor oud-Feyenoorder Bonaventure Kalou. Het alweer goed spelende Ivoorkust kreeg vlak voor tijd hun tweede penalty. Kalou wist de oud-keeper van Vitesse, Jevric, te passeren. In de 92e minuut van de wedstrijd moest Domoraud het veld nog verlaten na zijn tweede gele kaart, zo eindigde de wedstrijd met tien tegen tien.

Voor Servië en Montenegro was dit het laatste optreden in huidige vorm op een WK. De ploeg die in de kwalificatiereeks maar één doelpunt tegen kreeg verliet gedesillusioneerd het WK. Ivoorkust wist de eer te redden door op de valreep toch nog drie punten te pakken.

Opstelling
Ivoorkust Boubacar Barry, Arthur Boka, Cyril Domoraud, Emmanuel Eboue, Blaise Kouassi, Abdulkader Keita (72'-Bonaventure Kalou), Yaya Toure, Didier Zokora, Kanga Akale (72'-Bakari Kone), Aruna Kone, Aruna Dindane.

Servië en Montenegro: Dragoslav Jevric, Nenad Djordjevic, Milan Dudic, Goran Gavranci, Mladen Krstajic (16'-Albert Nadj), Predrag Djordjevic, Igor Duljaj, Ivan Ergic, Sasa Ilic, Dejan Stankovic, Nikoal Zigic (66'Savo Milosevic).

Wedstrijdverloop:

Invoorkust – Servië en Montenegro 3-2

10’ Zigic (S&M) 0-1
20’ Ilic (S&M) 0-2
37’ Dindane (IVO) 1-2
67’ Dindane (IVO) 2-2
85’ Kalou (IVO) 3-2

33’ Keita (IVO)
35’ Dudic (S&M)
37’ Duljaj (S&M)
41’ Domoraud (IVO)
43’ Dindane (IVO)
45’ Nadj (S&M) 2x Geel

57’ Gavrancic (S&M)
90’ Domoraud (IVO) 2x Geel

Arbiter: Marco Rodríguez (Mexico)