Kiefer na thriller naar laatste vier

Nicolas Kiefer staat voor het eerst in zijn loopbaan in de halve finale van een Grand Slam. De Duitser rekende na 4 uur en 48 minuten af met Sébastien Grosjean: 6-3, 0-6, 6-4, 6-7 (1) en 8-6.

Het duel was een zinderende thriller met wisselende kansen en soms wervelend tennis. Grosjean begon matig aan de partij en maakte teveel fouten. Op 3-2 plaatste Kiefer de beslissende break in het eerste bedrijf. Dat had hij vooral te danken aan zijn agressieve spel, met af en toe messcherpe returns. In de tweede set kende Grosjean een metamorfose en stuurde hij Kiefer van het kastje naar de muur. Na 4-0 liet Kiefer het lopen.

In het derde bedrijf was het weer de beurt aan Grosjean om fout op fout te stapelen. Kiefer profiteerde al vroeg en brak aan het begin van die set om de voorsprong niet meer prijs te geven. Na die derde set ging het spelniveau omhoog en de volgende set was compleet in evenwicht. In de tiebreak was het Grosjean die met 7-1 toesloeg.

De vijfde set liet adembenemend tennis zien, met alle ingrediënten voor een klassieker. Het was Grosjean die op 3-3 door de service van Kiefer ging, maar de Fransman werd onmiddellijk teruggebroken. Het duel kreeg vervolgens een grimmig karakter. Kiefer kreeg een waarschuwing van de umpire en gooide tijdens een rally met zijn raket. Grosjean miste door dat laatste incident een eenvoudige volley en haalde zijn beklag. Uiteindelijk was het Kiefer die in de veertiende game de koelste bleek, onder meer na een knappe lob.

De confrontatie duurde liefst 4 uur en 48 minuten, de langste wedstrijd in Melbourne sinds Boris Becker – Omar Camporese in 1991. Becker en Camporese stonden 5 uur en 11 minuten op de baan. Kiefer speelt in de halve eindstrijd tegen Roger Federer of Nikolai Davydenko.