Vooruitblik Australian Open

Aanstaande maandag gaat in Melbourne het eerste Grand Slam toernooi van het jaar van start. Melbourne Park is dan het toneel voor de Australian Open. Een vooruitblik naar het prestigieuze toernooi in Down Under.

Grote afwezige op de Australian Open is natuurlijk titelverdediger Marát Safin. De Rus, vorig jaar nog te sterk voor onder andere Lleyton Hewitt en Roger Federer, is nog onvoldoende hersteld van een blessure en kan niet deelnemen. Een andere oud-winnaar die niet present is in Australië is veteraan André Agassi. The Las Vegas Kid is niet volledig fit en kan geen poging doen om zijn vijfde titel in Down Under te winnen. Roland Garros winnaar Rafael Nadal zal eveneens geen Grand Slam aan zijn nu al imposante carrière toevoegen. De Spanjaard heeft nog wat last van een voetblessure en de Australian Open komt voor hem te vroeg.

Roger Federer, de ongenaakbare nummer één van de wereld, is weer één van grote kanshebbers op de titel. De Zwitser, al winnend in 2004 op Melbourne Park, lijkt alleen door Andy Roddick en publiekslieveling Hewitt van de titel afgehouden te kunnen worden. Andere kanshebbers zijn Nalbandian, Davydenko, Ljubicic en oud-winnaar Thomas Johansson. Van Nederlandse kant moet weinig verwacht worden. Alleen de Rotterdammer Raemon Sluiter plaatste zich voor het hoofdtoernooi, maar hij heeft nog bijna geen enkele prestatie neergezet op het Grand Slam toernooi. In 2000 bereikte de Nederlander de tweede ronde, om daar uitgeschakeld te worden.

Bij de dames lijkt het een zeer interessant toernooi te worden. Uit de mondiale top tien haalde maar liefst zes spelers al eens de finale in Australië. Lijstaanvoerster Lindsay Davenport doet het altijd goed in Melbourne. De Amerikaanse won het toernooi in 2000 en kende nog enkele halve –en kwartfinale plaatsen. Vorig jaar ging Davenport in de finale onderuit tegen haar landgenote Serena Williams. Laatstgenoemde, tweevoudig winnares, is een grote favoriete, maar is slechts als dertiende geplaatst, wat betekent dat zij al snel een hoger geplaatste speelster kan treffen. Haar zus Venus Williams, de Belgische tennissters Kim Clijsters en Justine Henin-Hardenne, Amelie Mauresmo en Mary Pierce bereikten al eens eerder de finale en zullen geduchte tegenstand bieden. Uit Rusland zal ook weer de nodige power komen in de naam van Maria Sharapova, Nadia Petrova en Elena Dementieva.

Toch zullen de meeste ogen gericht zijn op Martina Hingis. De Zwitserse maakte onlangs een comeback in het internationale tenniscircuit en zal ook in Australië te bewonderen zijn. Dat de huidige damestennistop rekening moet houden met de voormalig nummer één van de wereld blijkt wel uit de prestaties van Hingis. De 25-jarige tennisster bereikte maar liefst zes keer de finale en won deze driemaal. De laatste drie finales gingen allemaal verloren.

De Nederlandse eer zal in het damestoernooi gered moeten worden door Michaëlla Krajicek. Het 17-jarige talent is de enige Nederlandse in het hoofdtoernooi en zal proberen haar huidige vorm door te trekken. De Almeerse won gisteren het toernooi van Hobart en bereikte twee weken geleden ook nog eens de finale van de Hopman Cup, die samen met Peter Wessels verloren ging.

Submitter:  Bron: FOK!sport