Rasmussen: "Ik ben nu podiumkandidaat"

Michael Rasmussen was gisteren misschien wel de grootste verrassing tijdens de eerste Alpenrit. Slechts tijdens de laatste paar honderd meter moest hij het wiel van Armstrong loslaten. De Deen weet dat zijn perspectief nu is veranderd.

Rasmussen eindigde op een derde plaats in Courchevel op negen seconden van Alejandro Valverde. De slechts 58 kilogram wegende Deen weet dat zijn uitgangspositie nu is veranderd: ”Ik moet mijn situatie nu helemaal anders bekijken. Zeker nu Denis Menchov, in principe onze man voor de stand, een rake klap kreeg te verwerken. Na mijn ritwinst van zondag dacht ik niet verder dan de bolletjestrui. Nu ik tweede sta in het klassement ben ik podiumkandidaat of zelfs favoriet. Ik ben er klaar voor, Armstrong is ook maar een mens.”

De renner van Rabobank zegt dat hij met opzet niet ten aanval trok gisteren: ”Ik ben bewust niet voor een aanval gegaan, maar wilde kijken hoe lang ik me met de beste klimmers kon meten. Zo hoopte ik op het einde ook nog bergpunten te pakken. Ik ben blij dat alles is gegaan zoals het gegaan is.” De bolletjestrui lijkt in ieder geval al binnen voor de frle Rasmussen. Hij heeft een voorsprong van zeventig punten op zijn naaste ‘belager’ Christophe Moreau. Voor een eventuele podiumplaats zal het lastiger worden, want er volgen nog slechts twee aankomsten bergop en n tijdrit van 55 kilometer. Tijdens de openingstijdrit (van slechts 19 kilometer) verloor hij al rond de twee minuten op Basso en Ullrich.

Ook Michael Boogerd is erg te spreken over de verrichtingen van zijn ploeggenoot: ” Rasmussen verkeert in een supervorm. Of hij de bolletjestrui kan houden tot aan Parijs? Ik hoop het wel en ik denk het ook wel. Hij kan altijd proberen om ook nog de gele trui te pakken, want zijn achterstand is gering. Misschien lukt het wel, het zou erg mooi zijn, al was het maar voor n dag.” Zelf is Boogerd de beste Nederlander in het algemeen klassement met een 48e plaats op bijna achttien minuten van Lance Armstrong.