Cuesta wint klimtijdrit Catalonië

Iñigo Cuesta heeft de vijfde etappe van de Ronde van Catalonië op zijn naam geschreven. De Spanjaard won met overmacht de klimtijdrit over 17,1 kilometer tussen Sornas en Ordino-Arcalis. Popovych blijft leider.

De Saunier Duval-renner, die voor de favorieten van start ging, klom op het geaccidenteerde terrein in het dwergstaatje Andorra naar een richttijd van 37:18. Een zeer snelle tijd zo zou in het verloop van de rit blijken.

Jan Ullrich, die zich in Spanje voorbereid op een laatste strijd met Lance Armstrong, moest bijna drie minuten toegeven op zijn Spaanse concurrent. De Duitser deed over de klim 40 minuten en 14 seconden. Goed voor een plek buiten de top-20.

Ook andere klassementrijders, zoals Floyd Landis en Iban Mayo kwamen niet in de buurt van Cuesta. Alleen Leonardo Piepoli, die gisteren Saunier Duval aan de eerste seizoenszege hielp, bleef met 37:44 enigszins in de buurt. Daarmee eindigde hij op de tweede plek.

Klassementsleider Yaroslav Popovych gaf ook veel tijd toe. De Oekraïner zette met 38:09 de vijfde tijd neer. Dat was goed genoeg om de leiding in het algemeen klassement te behouden.

Uitslag vijfde etappe:
1 Inigo Cuesta (Spa) in 37'18"
2 Leonardo Piepoli (Spa) op 26"
3 David Moncoutie (Fra) op 45"
4 Ezequiel Mosquera (Spa) op 47"
5 Yaroslav Popovych (Oek) op 51"

Klassement na vijf etappes:
1 Yaroslav Popovych (Oek) 15u46'40"
2 Leonardo Piepoli (Spa) op 20"
3 David Moncoutie (Fra) op 59"
4 Michael Rogers (Aus) op 1'18"
5 Aitor Osa (Spa) op 1'23"