Petacchi eenvoudig winnaar 12e etappe

Alessandro Petacchi heeft zijn tweede etappe van deze Giro gewonnen. Hij was duidelijk de sterkste in de massasprint van de twaalfde etappe.

Tijdens de 12e etappe van Alleghe naar Rovereto over 175 km gebeurde er weinig noemenswaardigs. De enige ontsnapping was van Schnyder, maar het leek er al vanaf de top van de enige col op dat deze etappe zou eindigen in een massasprint. Op de top van de Passo di San Pellegrino verzamelde Rujano nog wat puntjes voor zijn bergtrui.

Gedurende een groot deel van de etappe voerde CSC, de ploeg van leider Ivan Basso, het peloton aan. In de laatste kilometers ging het tempo omhoog, onder leiding van de sprintersploegen. Fassa Bortolo vormde zoals gewoonlijk een trein voor Petacchi en er werd gevochten om zijn achterwiel. McEwen kon zich niet voorin handhaven en kon niet meedoen om de eerste plaatsen. Grillo probeerde op 400 meter van de streep Petacchi te verrassen door als eerste de sprint aan te gaan. Maar Petacchi zat meteen in zijn wiel en ging er meteen overheen. Uiteindelijk had hij twee fietslengtes over op de streep bij zijn 99e overwinning in zijn carrière. Ivan Basso eindigde, net als alle andere klassementsrenners, in dezelfde tijd als de Italiaanse supersprinter.

Uitslag 12e etappe
1. Alessandro Petacchi (Ita) 4.50.00
2. Paride Grillo (Ita) z.t.
3. Isaac Galvez (Spa) z.t.
4. Robert Förster (Dui) z.t.
5. Jaan Kirsipuu (Est) z.t.

Klassement na 12e etappe
1. Ivan Basso (Ita) 53.55.20
2. Paolo Savoldelli (Ita) +0.18
3. Danilo di Luca (Ita) +1.04
4. Gilberto Simoni (Ita) +2.27
5. Sergey Gonchar (Oek) +3.45