Zabriskie pakt tijdritzege Giro

De achtste etappe in de Ronde van Italië is gewonnen door David Zabriskie. De Amerikaan bleef in een tijdrit over 45 kilometer de Italianen Ivan Basso en Paolo Savoldelli voor. Di Luca wist nipt het roze te behouden.

David Zabriskie, die vooraf was getipt als één van de favorieten voor de dagzege, startte vandaag al vroeg. Als negentiende begaf hij zich op het grijze asfalt en verpulverde hij de tijden van zijn voorgangers. Met 58.31 zette hij een ijzersterke richttijd neer voor de overige favorieten.

Dat het een verschrikkelijk snelle tijd was, merkte de jonge Thomas Dekker. De Nederlander reed met 59.54 een goede tijdrit, maar kwam niet in de buurt de Amerikaanse tijdritkampioen. Zijn eindtijd zou uiteindelijk wel genoeg zijn voor een fraaie achtste plaats.

Na Dekker duurde het lang voordat er weer een serieuze aanval werd gedaan op de tijd van Zabriskie. Totdat Marzio Bruseghin en Serhiy Honchar op het schavot verschenen. De twee hardrijders bleven tot het eerste tussenpunt (na 8,5 kilometer) goed bij, maar moesten vooral in het laatste gedeelte van de tijdrit teveel tijd prijsgeven.

Datzelfde lot trof de klassementstoppers. Al gaven Savoldelli en Basso goed partij. Beide Italianen waren na het derde tussenpunt (28,6 kilometer) sneller, of even snel dan de Amerikaan. Maar ook zij kwamen op het laatste rechte stuk flink tekort. Op de streep had Basso 17 seconde achterstand op Zabriskie en Savoldelli zelfs 44 seconde.

Hiermee deden beide goede zaken in het algemeen klassement. Alle andere favorieten voor de eindzege liepen namelijk averij op in de race tegen de klok. Damiano Cunego en Gilberto Simoni verloren respectievelijk 2.24 en 2.52 minuten op Zabriskie. En ook Stefano Garzelli moest 1.56 toegeven.

Alleen Danilo Di Luca had na afloop reden tot lachen. De Italiaan reed een sterke tijdrit en noteerde met 1.00.06 de tiende tijd. Net genoeg om de leiding in het algemeen klassement te behouden.

Uitslag 8e etappe:
1.David Zabriskie (VS) 58.31
2.Ivan Basso (Ita) + 0.17
3.Paolo Savoldelli (Ita) + 0.44
4.Marzio Bruseghin (Ita) + 0.48
5.Sergiy Honchar (Oek) + 0.51

Klassement na 8 etappes
1.Danilo Di Luca (Ita) 36.06.47
2.Ivan Basso (Ita) + 0.09
3.Paolo Savoldelli (Ita) + 0.35
4.Damiano Cunego (Ita) + 1.15
5.Dario Cioni (Ita) + 1.27