Toyota waarschuwt Ferrari

Toyota-baas John Howett heeft gewaarschuwd dat Ferrari's weigering om zich aan het testakkoord te conformeren zal leiden tot het verdwijnen van het veel geprezen testakkoord. Ferrari is het enige team dat zich niet aan een testlimiet wil houden.

Negen teams hebben voor dit seizoen afgesproken niet meer dan 30 dagen buiten de race-weekeindes om te zullen testen. Ferrari heeft dit akkoord nooit willen ondertekenen en kon dankzij uitvoerig testwerk afgelopen weekeinde weer de aansluiting bij de top vinden. Volgens Howett kan dit ertoe leiden dat andere teams het akkoord zullen opzeggen.

Het akkoord werd veel geprezen vanwege de zelfregulerende manier waarop de teams het dreigende afhaken van de private teams wilden voorkomen. Howett vreest nu dat daaraan een einde zal komen: "De regels van 30 testdagen en twee auto's per circuit zorgen voor een enorme kostenbesparing, maar ik denk niet dat de andere teams zullen afwachten en accepteren dat Ferrari bij ze weg kan rijden. We zullen een compromis moeten vinden of Ferrari moet het akkoord ondertekenen. Anders zullen de teams weer ongenadig veel gaan testen."

"Ik denk dat iedereen het gevoel heeft dat we het juiste hebben gedaan, maar als één concurrent doorgaat met siginficant meer tests te rijden, dan moeten we overwegen wat we moeten doen om te zorgen dat we bij kunnen blijven. Ik denk dat de vraag bij Ferrari ligt. Sinds Australië hebben zij zeker 20 testdagen gehad, dus ze zullen ongetwijfeld voordeel hebben gehad van hun enorme testprogramma."