'Duitsland druipt af'

Is de Duitse competitie nog wel zo sterk als vroeger? De europese prestaties vallen dit seizoen zwaar tegen. De duitse Mannschaft kwam voorts met moeite langs IJsland en Schotland naar het EK 2004.

Gister werden de resterende duitse clubs in het UEFA Cup toernooi uitgeschakeld. In de eerste ronde waren er al drie duitse teams uit het toernooi gevlogen (Hamburger SV, Hertha BSC, 1.FC Kaiserslautern).

Het zware verlies van Borussia Dortmund in Sochaux, de nummer vijf uit de Franse competitie, was de grootste verrassing (4-0). De uitschakeling in de kwalificatiestrijd voor de Champions League door Club Brugge was de club uit het Ruhrgebied al eerder zwaar gevallen.
Daarbij kwam dan nog de nederlaag van Schalke 04, dat na een 2-1 nederlaag en strafschoppen het deense Brøndby zag zegevieren (3-1). Het was tevens de eerste intertoto-ploeg die uit het toernooi vloog, Perugia (Ita) en Vilarreal (Spa) bekeren door.

De duitse hoop is nu gevestigd op de Champions League. De huidige Bundesliga-koploper VfB Stuttgart wist zich in Groep E met Manchester United al te verzekeren van de tweede ronde. In Groep A is Bayern München echter in last, de ploeg staat vierde en dient het afsluitende thuisduel van RSC Anderlecht te winnen. Met de deceptie van Dortmund tegen Brugge in gedachten geen prettige opgave.

De vraag is of het duitse optreden een incident is. De Fransen, Italianen, Engelsen en Spanjaarden voetballen (vrijwel) onverstoord verder.