Owen haakt af bij Engeland

Engeland kan aanstaande zaterdag in Istanbul niet over aanvaller Michael Owen beschikken. Een klein drama want Engeland wint nooit als Owen er niet bij is.

Engeland heeft zaterdag in de EK-kwalificatiewedstrijd tegen Turkije aan één punt genoeg om zich te plaatsen voor EURO 2004 in Portugal. Maar die missie lijkt hachelijk nu Owen geblesseerd blijkt.

De statistieken uit het verleden wijzen uit dat Engeland geen enkele wedstrijd kan winnen wanneer Owen door een schorsing of blessure in de basisopstelling ontbreekt. Dat was tot dusverre zes keer het geval en leverde de Engelsen twee gelijke spelen en vier nederlagen op.

Mede vanwege de recente tegenvallende produktiviteit van de andere spitsen in de nationale ploeg (Wayne Rooney, Darius Vassell, Emile Heskey, James Beattie en Kevin Phillips) zou het wegvallen van Owen de Engelsen wel eens funest kunnen worden. Owen zelf scoorde in deze EK-kwalificatiereeks al vijf keer.

Liverpool-manager Gérard Houllier: "Het wegvallen van Owen is een kleine ramp voor Engeland. Met name in uitwedstrijden is hij onmisbaar vanwege zijn snelheid bij counters en de timing van zijn rushes. Er is niemand die Owen op dit moment kan vervangen. Met hem erbij scoor je bijna altijd. Die zekerheid geeft het elftal vertrouwen."

De Engelse ploeg kent echter nog wel de geruststellende voetbalhistorie in Turkije. Engeland speelde in totaal vier keer eerder op Turkse bodem en leed nog nooit een nederlaag (drie maal winst en een gelijkspel), het kreeg in die duels zelfs geen doelpunt tegen. De Turken zullen zaterdag wel moeten scoren.

Engeland, dat al acht wedstrijden op rij gewonnen heeft, kan op jacht naar een record. Het aantal overwinningen op rij dateert al uit 1909 toen Engeland tien overwinningen op rij boekte.