EA gaat trademark-gevecht aan met Edge Games

Al jarenlang komen er van tijd tot tijd rechtszaken bovendrijven, waarin een onbekend bedrijf probeert geld af te troggelen van grote ontwikkelaars, omdat ze nog ergens een trademark of IP hadden liggen verstoffen. Opvallend vaak krijgen de eisers nog gelijk ook van de rechter en moeten er duizenden, zo niet miljoenen aan vergoedingen betaald worden. Vrij berucht om dit soort procedures is Tim Langdell van het bedrijf Edge Games. Als dertig jaar klaagt hij alles en iedereen in de gamesindustrie aan die het woord Edge gebruiken. Van games als Soul Edge tot het Britse Edge Magazine. Eerder dit jaar werd ook het Franse Mobigames slachtoffer van Langdells praktijken, toen ze de game Edge lanceerden op de iPhone.

Electronic Arts is nu begonnen met een poging om de trademarks die Edge Games in handen heeft ongeldig te laten verklaren. Grootste argument is dat Langdells bedrijf claimt rechten te hebben op het trademark, vanwege commerciële producten die er gebruik van maken, iets dat volgens EA helemaal niet het geval is.

"Since 2008, Registrant [Edge Games] has continuously threatened to file suit against EA for distributing the Mirror's Edge game on the basis of his purported 'family of registered EDGE marks'. Petitioners reasonably believe that Registrant will contest their right to use the Mirror's Edge mark,"

Als Electronic Arts door de rechter in het gelijk wordt gesteld zal dat een kleine overwinning zijn voor de industrie. Sinds 1990 leeft Langdell namelijk al van de rechtszaken rond zijn trademark "Edge" en vele bedrijven zijn er het slachtoffer van geworden, waaronder tweemansstudio Mobigames. Een soort van rechtvaardigheid voor de creatieve geesten van de industrie.