Overname Take Two door EA lijkt er dan toch aan te komen

Het is alweer twee weken geleden dat Electronic Arts een bod deed van bijna 2 miljard dollar op uitgever Take Two. De directie wees dat bod toen direct af als zijnde "te laag". Sindsdien was het afwachten wat de reactie van EA zou zijn. De vraag was vooral of het bedrijf zijn bod nog verder wilde gaan ophogen. De hoop van EA was na het afgewezen bod gevestigd op de aandeelhouders van Take Two, dit maakte EA duidelijk door een brief openbaar te maken waarin duidelijk stond dat dit waarschijnlijk het beste bod was dat het bedrijf ooit zou krijgen.

De aandeelhouders hadden toen een aantal mogelijkheden. Een aantal analisten verwachtte dat ze samen zouden gaan spannen om zo het bod van EA verder op te drijven. Na gisteren lijkt dit van de baan. Twee grootaandeelhouders verkochten een flinke hoeveelheid van hun aandelen en gaven daarmee aan dat ze het liefst zien dat Take Two ingaat op het bod van Electronic Arts. Analist Michael Pachter legt het kort uit:

To the extent there was speculation that shareholders would band together and hold out for more money from EA, that's kind of shot down now. They are voting on this deal, and they are voting with their feet. They know they have no leverage.

Andere aandeelhouders hadden zo hun eigen manier om Take Two duidelijk te maken dat ze niet blij waren met de gang van zaken. Zij hebben namelijk een rechtszaak aangespannen tegen het bestuur, omdat deze het bod niet eens besproken hebben en omdat het bedrijf flinke bedragen heeft geregeld voor het bestuur mocht er toch een overname plaatsvinden.

Het bestuur lijkt dus zelf ook al door te hebben dat het bedrijf overgenomen gaat worden. Dit werd vrijdag ook al duidelijk toen ze een regeling troffen, waardoor medewerkers van het bedrijf verzekerd waren van zes maanden loon als ze hun baan verliezen in het geval van een overname. Dit tegen bijna twintig maanden voor de bestuursleden.

Nu zowel de aandeelhouders als het bestuur regelingen hebben getroffen die op een overname afsturen, lijkt het zeer waarschijnlijk dat op korte termijn het bestuur zal gaan overleggen met haar aandeelhouders over de overname, waarnaa een akkoord niet ver weg zal zijn.