Mediafeatures consoles vaak onbekend bij consument

We horen het regelmatig: kritiek op Nintendo's Wii voor het niet kunnen afspelen van DVD's en PR-praat van Sony over het feit dat haar PlayStation 3 blu-ray schijfjes af kan spelen. Het was echter niet bekend hoeveel mensen het nou daadwerkelijk uitmaakte of hun console DVD's, blu-rays of HD-DVD's kan afspelen. Daar is verandering in gekomen door een onderzoek van de Diffusion Group. Uit onderzoek van deze firma is gebleken dat ondanks dat 80% van de console-eigenaren de optie heeft om met de console DVD's af te spelen slechts 30% zich bewust is van het hebben van deze mogelijkheid. En slechts 13% van de onderzoeksgroep maakt ook daadwerkelijk gebruik van deze mogelijkheid.

Uit het onderzoek, gehouden onder 2000 Amerikaanse huishoudens, blijkt verder dat 74% van de huishoudens enkel vertrouwt op een stand-alone DVD speler om hun films te bekijken. In een kwart van de huishoudens heeft men wel eens een film online gehuurd of gekocht. Het onderzoek onthulde ook dat de helft van de huishoudens een spelcomputer in huis heeft en dat 15% er meer dan eentje heeft staan. Van de mensen met een console zet meer dan de helft hem in een slaapkamer, iets minder dan een kwart plaatst hem in een 2e slaapkamer en slechts 21% plaatst de console in de woonkamer.

Als laatste onthult het onderzoek dat 42% van de mensen die hun console aangesloten hebben op het internet een 'internet based movie' hebben gekeken.

Concluderend zei de auteur van het rapport, Dale Gilliam III, dat de PlayStation 3 en Xbox 360 echte multimedia machines zijn maar dat slechts een klein aantal van deze spelcomputers aangesloten is op het internet en ondanks alle mediafeatures gebruiken maar weinigen hun console ook daadwerkelijk voor het afspelen van films. Consumenten hebben veelal geen kennis van alle mogelijkheden van hun spelcomputer en dat het erg lastig wordt om consumenten te overtuigen deze te gebruiken voor meer toepassingen dan alleen games. Iets wat zowel Sony als Microsoft zeker voor ogen hebben.