Wii sensorbar low-tech en vaak overbodig

De sensorbar, het ding dat we allemaal wel kennen van de Wii, is helemaal niet zo hi-tech als men dacht. Bij IGN hebben ze wat lopen sleutelen, en kwamen ze tot de conclusie dat je net zo goed twee aanstekers kan gebruiken.

De Wii balk bestaat namelijk alleen maar uit een snoertje voor de voeding, en twee infraroodlampjes aan de uiteinden van een stuk plastic, zo werd ontdekt tijdens het testen van een Wii. De twee IR lichtbronnen worden gebruikt om de Wii-mote to orienteren ten opzichte van de TV. De TV zelf wordt namelijk niet gedetecteerd door de Wii-mote, en de balk zorgt zo voor de nodige referentiepunten. Dit betekent ook dat alleen games die deze referentiepunten nodig hebben, deze balk ook daadwerkelijk gebruiken. Games zoals Downhill Jam hebben de balk niet nodig.

Elk ander object dat IR licht uitzendt kan worden gebruikt. Bijvoorbeeld een open vlam van een aansteker of kaars. Het snoer stuurt dus helemaal geen ingewikkelde data naar de Wii, en dient alleen om de twee lampjes van stroom te voorzien.
Voor mensen met een grote TV of afwijkende setup is dit een echte uitkomst; in plaats van een lastig snoer en een te korte wii-balk kunnen twee losse IR ledjes met een batterij uitkomst bieden. Ook mensen die problemen hebben met de "ontvangst" van de wiibalk kunnen dit overkomen door gewoon sterkere lichtbronnen te gebruiken.

Het is nu alleen nog maar afwachten tot er alternatieven in de winkel komen te liggen, aldus IGN.