Hillary Clinton wil onderzoek naar games

De kans zit er dik in dat er in de Verenigde Staten een onderzoek zal komen naar computergames en ander gebruik van multimedia electronica. Onder leiding van o.a. Hillary Clinton heeft een groep democratische senators een comité daarvan overtuigd dat dit nodig is. Het onderzoek zal uitgevoerd worden door de Centers for Disease Control en Prevention (het CDC).

Oorspronkelijk was dit onderzoek een onderdeel van een wetsvoorstel uit 2003 om de verkoop van gewelddadige games aan minderjarigen te beperken, maar het is iets aangepast en nu ook apart ingediend. Het doel van dit onderzoek is om te bekijken of er een harde link is tussen geweld in games en gedrag bij minderjarigen. In 2003 was het budget voor dit onderzoek 90 miljoen dollar, maar het is niet bekendgemaakt hoeveel het onderzoek nu zou mogen kosten.

Naast dit onderzoek heeft Hillary Clinton samen met senators Joe Liberman en Evan Bayh ook het "Family Entertainment Protection Act" geïntroduceerd. Hierin staat beschreven dat er flinke boetes van $1000 of 100 uur dienstverlening uitgedeeld zouden worden voor de verkoop van gewelddadige games aan minderjarigen. Bij meerdere vergrijpen van deze aard zouden de boetes zelfs $5000 en 500 uur bedragen. Het eventuele resultaat van het eerder genoemde onderzoek kan natuurlijk flinke gevolgen hebben voor dit soort wetsvoorstellen die de verkoop aan minderjarigen inperken en daar flinke straffen op zetten.

Wat wel een probleem blijft voor de voorstanders van deze wetsvoorstellen is het "First Amendment". Dit onderdeel van de grondwet zorgt ervoor dat de vrijheid van Amerikaanse staatsburgers niet zomaar ingeperkt mag worden en dit heeft er tot op heden dan ook voor gezorgd dat eerdere wetsvoorstellen niet succesvol waren. Er zal dan ook flink naar hard bewijs gezocht moeten worden voordat voorstellen kans van slagen hebben.



"Het zou verboden moeten worden!"