Studenten demonstreren voor beter onderwijs

Honderden studenten zijn vandaag naar Den Haag gekomen voor een manifestatie van de Landelijke Studenten Vakbond (LSVb) voor meer investeringen in hoger onderwijs. De club wilde met een hoorcollege in de omgeving van het Binnenhof 'het kabinet de les te lezen'.

"Er zijn zorgen over de internationale concurrentiepositie van Nederland. We behoren nog maar net tot de middenmoot van Europa als het gaat om innovatievermogen. OESO-cijfers tonen aan dat we in Nederland op de VS na de meeste studenten per docent hebben", aldus de LSVb.

Diverse sprekers kwamen aan het woord, onder wie Karel van der Toorn, bestuursvoorzitter van de Universiteit en de Hogeschool Amsterdam. Hij wilde, zo stelde hij gisteren al tijdens een lezing, vier onderwijsvarianten: een praktijkgerichte bacheloropleiding, een aanbod van praktijkgerichte masteropleidingen, een universitaire bacheloropleiding en een wetenschappelijke masteropleiding. De student moet volgens hem kunnen kiezen uit meer dan de huidige twee smaken hbo en universitair. Bachelor is de titel van een afgestudeerde hbo'er en master die van iemand met een complete universitaire opleiding.

Bij de manifestatie werden volgens de LSVb ook verwacht minister Ronald Plasterk, Kamerleden, de studentenorganisaties LAKS en JOB, politieke jongerenorganisaties en de bonden.

Lees meer over het wanhopig gefaalde beleid dat "kenniseconomie" moet heten en het hoe en waarom van deze demonstratie in deze FOK!column.


Toekomst voor het hoger onderwijs?  (foto: ANP)