Nominaties NS Publieksprijs bekend

'Het diner' van Herman Koch, 'Over de liefde' van Doeschka Meijsing, 'De verbouwing' van Saskia Noort, 'De prooi' van Jeroen Smit, 'Meisje met negen pruiken' van Sophie van der Stap en 'Alles te verliezen' van Esther Verhoef zijn genomineerd voor de NS Publieksprijs 2009. Dat heeft de Stichting CPNB vandaag in Amsterdam bekendgemaakt tijdens Manuscripta, de feestelijke opening van het boekenseizoen.

Twee literaire werken, twee spannende boeken, een journalistieke bestseller en een autobiografisch relaas strijden met elkaar om de titel Boek van het jaar 2009. Deze grote diversiteit aan genres is kenmerkend voor de enige Nederlandse boekenprijs waarbij het publiek de prijswinnaar bepaalt.

Stemmen kan tot en met 15 oktober. Op 20 oktober wordt het winnende boek bekendgemaakt. Het publiek kan online stemmen via www.nspublieksprijs.nl. Deze boeken behoren tot de best verkochte titels van het afgelopen jaar (juni 2008 - juni 2009).

Daarnaast stemt ook een kernjury, bestaande uit driehonderd leden, mee. De prijs bestaat uit de eretitel Boek van het jaar 2009, een sculptuur van Jeroen Henneman, een geldbedrag van 7.500 euro en een 1e klas jaarabonnement van de NS ter waarde van 5.653 euro. Vorig jaar won Arthur Japin de prijs. Geert Mak en Hella S. Haasse wonnen de prijs twee keer.

Tijdens Manuscripta, die vandaag en morgen plaatsvindt op het terrein van de Westergasfabriek in Amsterdam, presenteren 110 uitgeverijen gedurende twee dagen hun boeken. Ze verwachten samen nog dit jaar drieduizend nieuwe boeken uit te geven. Dit jaar verschijnt nieuw werk van Dan Brown, Maarten 't Hart, Jamie Oliver en Nicci French. Volgens het CPNB is de verkoop van boeken in de eerste acht maanden van dit jaar iets (1,3 procent) achtergebleven ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar.

Nominaties NS-publieksprijs bekendgemaakt  (foto: ANP)
Met dank aan Phedre77 voor de submit.