'48 procent hypotheken VS onder water'

Bijna de helft van alle Amerikaanse huiseigenaren met een hypotheek zullen 'onder water' komen te staan, oftewel een hypotheekschuld bezitten die hoger is dan de marktprijs van het betreffende huis.

Dit blijkt uit een nieuw rapport van de Deutsche Bank. Zij verwachten dat 48 procent van de hypotheken onder water zullen komen te staan, voornamelijk door dalende huizenprijzen die door kunnen zetten tot het eerste kwartaal van 2011.

Momenteel bedraagt het aantal hypotheken dat onder water staat nog 26 procent. Als de sombere vooruitzichten van de Deutsche Bank uitkomen zullen de Amerikaanse consumentenbestedingen nog zwaarder onder druk komen te staan, en zullen nog veel meer huiseigenaren failliet gaan.

Deutsche Bank verwacht dat Amerikaanse huizenprijzen nogmaals 14 procent gaan dalen voordat de bodem bereikt is, in tegenstelling tot veel andere positieve berichten van de laatste maanden dat de bodem op de Amerikaanse huizenmarkt is bereikt.

In verschillende Amerikaanse steden, zoals Las Vegas en Miami is de situatie nog dramatischer dan het landelijk gemiddelde: daar zijn 90 procent van de hypotheken hoger dan de huizenprijs. Het aantal Amerikanen met een hypotheek van meer dan 125 procent van de woningwaarde zal stijgen van 13 naar 28 procent.

Ook Nederlanders kunnen er wat van