Sharon Dijksma moet antwoorden vinden

PvdA-staatssecretaris Sharon Dijksma (Onderwijs) gaat leiding geven aan een commissie die de nederlaag van de PvdA vorige week bij de Europese verkiezingen gaat analyseren. Dat heeft partijvoorzitter Lilianne Ploumen vandaag bekendgemaakt.

Behalve Dijksma zitten onder meer de PvdA-Kamerleden Roos Vermeij en Diederik Samsom in de werkgroep, die ongeveer een maand de tijd zal nemen voor het onderzoek. De evaluatie richt zich op de inhoud van de verkiezingscampagne, de boodschap ervan en de organisatie.

De PvdA verloor vorige week vier van de zeven zetels in het Europees Parlement en hield er drie over. Bijna de helft van het aantal kiezers dat in 2004 bij de verkiezingen voor het vorige Europarlement nog PvdA stemde, deed dat nu niet meer. PvdA-leider Wouter Bos stelde zichzelf medeverantwoordelijk voor de slechte uitslag. Minister Ronald Plasterk (Onderwijs) zei dat de PvdA een te elitaire partij is geworden die het contact met de achterban uit de volkswijken verloren is.

Partijprominent Jan Pronk haalde afgelopen maandag in het radioprogramma stand.nl keihard uit naar PvdA-leider Wouter Bos. 'De afgelopen weken is hij niet de leider van de partij geweest.' Pronk omschreef Bos als 'een goede minister van Financiën en manager', maar dat is niet wat de partij zijns inziens nodig heeft. 'Mensen willen zich herkennen in een duidelijke leider,' aldus Pronk. 'Een sterke leider spreekt mensen aan en haalt ze naar de stembus.'


Sharon Dijksma moet antwoorden vinden  (foto: DAG)