Aids-patiënt op Antillen veel duurder uit

De behandeling van aidspatiënten is op de Antillen tot veertig keer duurder dan elders in het Caribisch gebied. Dat blijkt uit een vandaag gepresenteerd onderzoek van Dokters van de Wereld.

In Haïti kost de behandeling van een patiënt voor een jaar ruim 400 dollar (306 euro). Op de Nederlandse Antillen kost eenzelfde behandeling bijna 15.000 dollar (ongeveer 11.000 euro) per jaar. Dat is bijna veertig keer zo veel.

Dokters van de Wereld noemde het eerder al onaanvaardbaar dat de Nederlandse regering jaarlijks vele miljoenen euro's uittrekt voor de bestrijding van de ziekte in ontwikkelingslanden, maar de eigen overzeese gebieden "op geen enkele manier te hulp komt in de bestrijding van aids".

Na die aantijging vorige maand besloot een meerderheid in de Tweede Kamer een motie te steunen die het kabinet oproept te zorgen dat ook de eilandengroep toegang krijgt tot goedkope medicatie. Daar gaat echter wat tijd overheen.

Seropositieve Antillianen worden daardoor volgens Dokters van de Wereld nog steeds geconfronteerd met onbetaalbaar hoge medicijnprijzen. De eilandengroep wordt als onderdeel van het Koninkrijk niet gezien als ontwikkelingsland. Landen met eenzelfde hiv-probleem en inkomensniveau komen wel in aanmerking voor goedkopere medicijnen.

Het is onduidelijk hoeveel mensen met hiv of aids er precies zijn op de Antillen en Aruba. Onder de 50.000 illegalen zou de besmettingsgraad hoog zijn. Op Curaçao zou ongeveer 1,2 procent besmet zijn. Dat komt neer op 1800 mensen. Uit internationaal onderzoek is gebleken dat het aantal mensen met aids na zuidelijk Afrika het snelst toeneemt in het Caribisch gebied, waartoe de Antillen behoren.