'Osama Bin Laden onschuldig'

In 'Advocaat van de duivel', het nieuwe programma van de Avro waarin meester in de rechten Gerard Spong het wekelijks opneemt voor een anti-held, is internationaal terrorist Osama Bin Laden onschuldig bevonden. In de eerste aflevering die hedenavond werd uitgezonden, pleitte Spong onschuldig voor Bin Laden. Een publieksjury beoordeelde of hij schuldig was aan een drietal aanklachten.

Gerard Spong achtte het niet keihard bewezen dat Osama de opdracht voor het uitvoeren van de aanslagen op elf september 2001 heeft gegeven, noch dat hij leider van het terreurnetwerk Al-Qaida is. Ook ontkende Spong het bestaan van Al-Qaida als fysieke organisatie; hij zei dat "het meer gezien moet worden als een anti-westerse houding bij veel jonge moslimmannen in de Arabische wereld en elders."

Deze anti-westerse houding zou vooral veroorzaakt worden door constante interventies en bemoeienissen van Amerika en gelieerde staten. Spong nam het op tegen terreurdeskundige Glenn Schoen, en Amerikadeskundige Charles Groenhuijsen. De vijfkoppige jury achtte na beraad niet bewezen dat Osama 'het ok' heeft gegeven voor 9/11. Ook vonden ze het bewijs voor het zogenaamd leiding geven aan Al-Qaida te mager om met zekerheid schuldig te pleiten.

Wel vonden zij hem een terrorist, omdat hij op diverse plaatsen wereldwijd terreur heeft gezaaid. Slechts zijn leiding aan Al-Qaida en betrokkenheid bij 9/11 werd niet bewezen geacht. Een poll op de website laat zien (21:39), dat 70 procent van de stemmen Osama onschuldig acht aan elf september. 56 procent denkt dat hij geen leider van Al-Quaida is en eveneens 56 procent vindt hem een terrorist.