Obama: G20-top is historisch keerpunt

De G20-top in Londen is volgens de Amerikaanse president Barack Obama "een keerpunt in de jacht op economisch herstel". Dat zei de president vanavond na afloop van de economische topontmoeting.

"De top in Londen was hoe dan ook historisch. Vanwege de enorme problemen waarmee we worden geconfronteerd en vanwege de tijdigheid en de omvang van ons antwoord", aldus Obama. Hij prees met name de "enorme stappen" die de landen hebben gezet in de richting van de hervorming van "een systeem van toezicht dat heeft gefaald".

"We hebben overeenstemming bereikt over ongekende stappen om de economische groei te herstellen en te voorkomen dat een crisis als deze ooit nog voorkomt. Daarnaast hebben we protectionisme, dat de crisis zou kunnen verdiepen, verworpen", stelde Obama.

De president gaf verder aan in de komende dagen het Amerikaanse Congres te zullen vragen bijna 500 miljoen dollar vrij te maken voor extra hulp aan de armste landen in Afrika en Latijns-Amerika. Dat is 0,0125 procent van het Amerikaanse regeringsbudget voor 2009.

"Gelukkig geen jacht meer met Dick Cheney."  (foto: ANP)