'Het testament van ...'

In Vlaanderen is een ludieke campagne gestart om beginnende bestuurders te wijzen op hun roekeloze rijgedrag. Bij de ongelukken in het weekend is dertig procent van de bestuurders jonger dan 24 jaar. Omdat de Vlaamse overheid denkt dat de invloed van de vriendenkring van de roekeloze bestuurder groter is dan die van henzelf zijn ze de campagne 'Heb jij roekeloze chauffeurs in je vriendenkring? Laat hen alvast weten wat je van hen wil erven.' gestart. 

Kathleen van Brempt, minister van mobiliteit,  zegt dat het belang van de doelgroep niet onderschat mag worden: "De invloed van vrienden is veel groter dan die van autoritaire organen zoals de Vlaamse overheid. Maar iemand uit de vriendenkring wijzen op zijn of haar rijgedrag is niet zo evident. En je wil vooral niet betuttelend overkomen." Door middel van de campagne kunnen jongeren die een roekeloze bestuurder in hun omgeving hebben, deze via een testament laten weten dat hij gevaarlijk bezig is. In 'Het testament van ...' kan worden ingevuld waarmee de roekeloze rijder vaak de fout ingaat. Hierbij kan gedacht worden aan het rijden onder invloed, zonder gordel of te hard rijden. Ook kunnen ze invullen wat ze graag uit de erfenis willen ontvangen. 

Bij discotheken worden mapjes met flyers en een testament uitgedeeld. Jongeren kunnen dit testament invullen en aan een bestuurder geven die volgens hen gevaarlijk bezig is. Ook circuleert er een filmpje op internet dat gebaseerd is op programma’s als 'Zware Voet' en 'Wegmisbruikers'. 

 

'Het testament van ...'