'Extra mensen bij Wilders-berichten'

Als er een bericht over Geert Wilders op de website van de Telegraaf komt, kunnen de moderators hun borst nat maken. "Dan kunnen we meteen extra mensen gaan inschakelen", zo zei Claudia van der Laan van Novia Facts gisteravond in FOK!radio. "Als er een Wilders-bericht komt vragen we ook weleens aan de redactie of ze bij andere berichten de reactie-mogelijkheid kunnen uitschakelen." Dat Wilders zoveel reactie oproept is ook op FOK! te merken. Voor de rest zijn er toch veel verschillen tussen de manier van modereren op de FrontPage van FOK! en de nieuwssite van de Telegraaf.

Novia Facts is door de Telegraaf ingehuurd om te modereren. "In het begin deden ze dat zelf, maar daar waren ze na drie dagen wel klaar mee", aldus Van der Laan. Een team van zo'n twintig moderators bekijkt alle gemiddeld 8000 reacties die er per dag op Telegraaf.nl worden gezet. "Ze werken maximaal vier uur per dag. Dat kun je echt niet langer doen, want het is heel intensief." Om zeven uur in de ochtend begint de moderatie en om elf uur 's avonds stopt het. "Op 1 dag hebben we dus zes of zeven moderators zitten." Het is niet nodig om te registreren. "Dus een reactie is echt een muisklik weg."

Anders dan op FOK! worden reacties bekeken voor plaatsing. "De Telegraaf heeft 23 huisregels gemaakt. Zo mag discriminatie niet en wordt er op fatsoen gelet", legt Van der Laan uit. "Er wordt vaak gezegd dat we censureren. Maar dat is echt niet het geval. Als mensen gewoon een nette reactie neerzetten, is er niks aan de hand." Doordat er vooraf wordt gemodereerd, duurt het meestal zo'n twintig minuten voordat een reactie online komt. "Discussies onder mensen die reageren wil de Telegraaf niet. Het moet over een artikel gaan en niet over de reactie van iemand anders. Daar hebben ze bij de Telegraaf voor gekozen." FOK! krijgt weleens te maken met het Meldpunt Discriminatie Internet. "Onze moderators hebben een cursus van ze gehad. Dus tegenwoordig krijgen we nog maar zo'n twee keer per jaar een klacht van het MDI."

Er is opvallend weinig kritiek over de Telegraaf in de reacties te lezen, maar dat is ook niet zo gek. Reageren over de Telegraaf zelf mag niet. "Dat hebben ze als regel: mopperen op de Telegraaf mag niet. Dus die reacties komen er niet door."

Van der Laan heeft bewondering voor de moderatie op FOK!. "Ik vind het heel knap van jullie. Ik zie ook niet echt vreselijke reacties nu op de site staan. Dat je toch zo'n club moderators bij elkaar krijgt die dat vrijwillig doet, vind ik knap." De moderators bij Novia Facts verdienen zo'n acht tot negen euro per uur. Het zijn voornamelijk studenten en herintredende vrouwen die modereren. "Je doet het maximaal vier dagen per week." Je werkt dus niet in een gezellige crew zoals FOK! en je moet tegen negatieve reacties kunnen. "Mensen die reageren hebben vaak hun mening klaar en denken verder niet echt na over nuance. Het is zwart of wit. Grijs bestaat niet."

De luisteraars van FOK!radio zijn ook best tevreden over de moderatie op FOK!. Uit een speciale poll (rechts onder in beeld) blijkt dat 18 procent de moderatie gewoon goed vindt. 35 procent vindt het wel redelijk. 11 procent noemt het te streng, waar 9 procent het juist te soepel vindt. 7 procent vindt het matig en 9 procent te links. 2 procent vindt de moderatie rechts en 9 procent heeft geen mening.

Het gesprek met Novia Facts is terug te luisteren op Radio.fok.nl.