MDI: "wij hebben een dikke huid"

Noem het Meldpunt Discriminatie Internet (MDI), en er komt meteen reactie. Bij de organisatie kunnen mensen klagen over discriminerende uitingen die op internet staan. "Ik heb inmiddels wel een dikke huid", zei directeur Niels van Tamelen gisteravond in FOK!radio. Vijf mensen bekijken de meldingen en ondernemen zo nodig actie. "Maar wij doen ook onderzoek en voorlichting. En we trainen moderatoren, zoals die van de website van de Telegraaf. Dus we doen meer dan het afhandelen van de meldingen."

Het MDI krijgt ongeveer 1200 meldingen per jaar. "Je zou denken dat Moslims moslimhaat melden en Joden jodenhaat melden. Maar ik heb toch de indruk dat dit niet zo is. Dat maak ik op uit e-mailadressen en namen die in de mails staan. Onze opdracht is om bij iedere melding te kijken of die aan de voorwaarden voldoet. Zo moet de melding echt specifiek zijn. Niet van 'kijk eens op FOK!, want daar is het erg.' Dan kijken we of zo'n melding strafbaar is. Dat doen we op basis van alle wetten en jurisprudentie die er is. En als we daadwerkelijk het idee hebben dat een uiting strafbaar is, dan sturen we een mail naar de website waar de uiting op staat. We vragen dan vriendelijk om de uiting weg te halen."

Die verzoeken worden meestal opgevolgd. "Omdat website-eigenaar dat soort uitingen ook niet op hun site willen hebben. Zo'n 90 procent haalt een uiting meteen weg als wij mailen." Het lijkt erop dat bijvoorbeeld de website GeenStijl niet zoveel op heeft met het MDI. Maar volgens van Tamelen werkt de weblog altijd mee. "Ze halen reacties waar wij over mailen altijd weg, vaak nog met excuses erbij en 'sorry dat we dit over het hoofd hebben gezien'."

Het Meldpunt heeft geen bevoegdheden, maar doet aangifte als een reactie die in hun ogen strafbaar is, niet wordt verwijderd. "Er is weleens een rechtszaak", zegt Van Tamelen. "Er zijn voorbeelden dat een beheerder van een site strafbaar is bevonden." Hoe zit het dan met de vrijheid van meningsuiting? "Een maatschappelijk debat is niet meer te voeren als mensen echt beledigen om het beledigen en dan gaat het vaak om minderheden. Al kunnen ook meerderheden volgens de wet worden beledigd, al wordt dat minder gemeld. Dus juist om de vrijheid van meningsuiting te dienen, doen wij dit werk."

FOK! werkt volgens Van Tamelen goed mee. "Jullie zijn een redelijk grote website, dus je hebt grote kans dat er meldingen over komen. Maar de toppers zijn toch wel Hyves en YouTube, al komt dat vooral omdat dit echt grote websites zijn."

Heeft het MDI nu wel nut? "Ik heb wel het idee dat het helpt", zegt de directeur van het MDI. "Als het doel van ons zou zijn om alle discriminatie voorgoed van internet te krijgen, dan heeft het geen zin. Maar het doel is om mensen die zich beledigd voelen een tool te geven, wij dus. In dat opzicht heb ik echt het idee dat we succesvol zijn."

De luisteraars van FOK!radio vinden het MDI over het algemeen maar niks. Uit een speciale poll (rechts onder in beeld) komt naar voren dat 64 procent het Meldpunt maar niks vindt. Het merendeel noemt het verspilling van subsidiegeld en de rest snapt niet waarom het MDI er is omdat er toch vrijheid van meningsuiting is. 32 procent vindt het juist prima dat het MDI er is. Een deel daarvan is blij dat anonieme lafbekjes op internet worden aangepakt. Vier procent had geen idee waar het over ging.

Het interview is in z'n geheel na te luisteren op Radio.fok.nl