Economisch rapport toch naar Kamer

Premier Jan Peter Balkenende heeft besloten het rapport van topambtenaren waarin alle mogelijke maatregelen staan om de economische crisis te bestrijden, uiteindelijk toch naar de Kamer te sturen. Maar dat gebeurt pas nadat het kabinet besloten heeft over een crisispakket.

Balkenende heeft dat de Kamer laten weten in antwoord op een verzoek van het presidium van de Kamer. Dat kwam er op initiatief van GroenLinks-leider Femke Halsema. Tot nog toe weigerde het kabinet steeds de stukken van de werkgroep-Gerritse (genoemd naar de hoogste ambtenaar op het ministerie van Financiën, Ronald Gerritse) en een rapport van de Centraal Economische Commissie te openbaren.

Balkenende betreurt het dat delen van de ambtelijke stukken zijn uitgelekt. "Het lijkt mij daarom zeer onverstandig om het lekken van stukken als het ware te belonen met openbaring." Maar de documenten worden nu toch gestuurd, zodra het kabinet heeft besloten over crisismaatregelen. Balkenende zegt wel dat zijn besluit geen precedent is voor de toekomst.