Operatiestop in privéklinieken in Weert en Breda

Twee privéklinieken in Breda en Weert mogen van de Inspectie voor de Gezondheidszorg geen operaties meer uitvoeren. De situatie in de klinieken brengt ernstige gezondheidsrisico's voor de patiënten met zich mee.

Het gaat om de privékliniek Silhouet en ZBC Medisch Centrum Breda. Zij hebben op dezelfde adressen in Weert en Breda een kliniek.

Volgens de inspectie is de lucht in de operatiekamer niet steriel genoeg. De sterilisatie van instrumenten verloopt niet goed: vuile, schone en steriele instrumenten worden niet gescheiden. Verder krijgen patiënten verdoving zonder dat er een anesthesist aanwezig is.

De hygiënische omstandigheden in de operatiekamer voldoen ook niet aan de eisen, aldus de inspectie. Zo horen voorraadkasten, radiatoren en een wastafel niet thuis in een operatiekamer. Die zijn niet goed schoon te houden en kunnen een bron van infecties zijn.

De inspectie ging bij de kliniek in Weert kijken na klachten van patiënten over slecht uitgevoerde borstvergrotingen. Mensen vonden dat zij niet goed waren behandeld, hadden last van pijn en ook is in een geval een prothese weer verwijderd.

In de klinieken worden plastische, met name cosmetische operaties uitgevoerd. De klinieken mogen pas weer opereren als zij aan alle voorwaarden voldoen. De inspectie toetst dat.

Operatiekamers gesloten (foto: ANP)