Betalenden fluiten zwartrijders terug in Rotterdam

Nu het in de Rotterdamse metro door de tourniquets vrijwel onmogelijk is geworden om zonder te betalen met de metro te reizen, wordt de zwartrijder vaker teruggefloten door de betalende reiziger. "Wat we vooraf hadden gehoopt, zien we ook gebeuren" vertelt woordvoerder Rob Sebes van de RET. "De sociale controle is groter geworden. Mensen spreken elkaar aan: 'Hé, je moet gewoon betalen'."

Op basis van het verkochte aantal chipkaarten in het afgelopen weekeind, verwacht de RET dat het aantal zwartrijders inderdaad zal dalen door het verdwijnen van de strippenkaart. De RET komt over enkele weken met cijfers over het aantal zwartrijders, dat door de tourniquets vele procenten lager zou moeten uitvallen.

Zwartrijden en grijsrijden
Sinds 29 januari kan er in de metro alleen nog met de ov-chipkaart gereisd worden. De eerste dagen probeerden sommigen nog wel zwart te rijden, door de poortjes open te trappen of 'mee te liften' met een betalende passagier. Sommigen van hen voelden letterlijk dat zwartrijden niet mag: het poortje klapte in hun gezicht dicht. Ook worden zwartrijders er makkelijker uitgepikt door het personeel.

Het zogenaamde 'grijsrijden' is met de ov-chipkaart uitgebannen. De grijsrijders waren de onschuld zelve als er te weinig strippen gestempeld waren. Ook werd er nog wel eens een volkomen gekreukelde strippenkaart getoond met daarop een onleesbare stempel. Sjoemelen is moeilijker geworden, hoewel de kaart gekraakt kan worden. Dit hebben onder andere studenten van de Radboud Universiteit bewezen.

Wintersporters en technische problemen
Ondanks dat het een bijzonder weekend was, met de Vrienden van Amstel in Ahoy, het filmfestival en het gewone winkelende publiek dat op de chipkaart was aangewezen, verliep het weekend voorspoedig. Lange wachtrijen bleven uit en net als in een gemiddeld weekeinde vervoerde de metro meer dan tweehonderdduizend passagiers.

Toen bleek dat vooral op Centraal Station en metrostation Kralingse Zoom extra hulp nodig was, werd hier extra personeel naartoe gestuurd. "Wintersporters die met de bus terugkwamen waren verrast dat ze niet zoals voor vertrek met de strippenkaart konden reizen. Die hebben we even op weg geholpen."

De kou en ijzige wind zorgden er de afgelopen dagen voor dat sommige oplaadstations of poortjes dienst weigerden. Volgens de woordvoerder van de RET gaat het om gebruikelijke storingen: "Er waren altijd voldoende poortjes en verkooppunten die het wel deden."

 

De RET staat voor u klaar
'De RET staat ook voor U klaar'